Dispečerům AFIS letos končí platnost průkazů, ÚCL zavádí nová pravidla

28.03.2018

Dispečerům AFIS letos končí platnost průkazů, ÚCL zavádí nová pravidla
Dispečerům AFIS letos končí platnost průkazů, ÚCL zavádí nová pravidla (Zdroj: Aeroweb.cz)

Úřad pro civilní letectví (ÚCL) ve čtvrtek informoval o zavedení nových pravidel pro udělování průkazů způsobilosti dispečerům Letištní letové informační služby (AFIS), která vstoupí v platnost 1. dubna 2018.

Nová pravidla jsou definována změnou č. 8 Směrnice ÚCL – 211 Pravidla k udělování průkazů způsobilosti a některých osvědčení řídících letového provozu a dispečerů AFIS. Tato změna doplňuje do uvedené směrnice čtvrtou část. Průkaz dispečera AFIS (D AFIS) bude vydávat ÚCL s dobou platnosti tři roky. Povinností dispečera je absolvovat každoroční školení spojené s kontrolním testem, o čemž bude proveden zápis v jeho průkazu. Aby dispečer mohl vykonávat svou činnost na konkrétním letišti, musí zároveň získat osvědčení tzv. místní platnosti pro dané letiště. Doba platnosti místního osvědčení je jeden rok.

Řídicí věž (ilustrační obrázek)
Řídicí věž (ilustrační obrázek)

Příslušná změna směrnice dále zavádí kvalifikaci D AFIS/IFR. Její držitel může poskytovat letištní letovou informační službu nejen VFR letům, ale i posádkám operujícím za podmínek IFR na letišti, v jeho ATZ (Aerodrome Traffic Zone) a RMZ (Radio Mandatory Zone). Pro výkon služby na mezinárodním letišti musí mít dispečer jazykové znalosti požadované ustanovením 1.2.9 Předpisu L 1, tedy alespoň na úrovni ICAO 4 a musí mít zapsanou jazykovou doložku v průkazu způsobilosti. V článku 33 odstavci čtvrtém se dále dočteme, že nejen na mezinárodním letišti, ale i na takovém, kde je očekávána činnost zahraničních osádek, musí dispečer prokázat přiměřenou schopnost ovládání anglického jazyka.

Jak naší redakci potvrdil pan Škop z odboru navigačních služeb ÚCL, platnost stávajících průkazů dispečerů končí 31. prosince 2018. Administrativě týkající se výměny průkazů se pak podrobněji věnuje článek 38 Směrnice ÚCL – 211.

Osvědčení k zajišťování výcviku D AFIS udělil ÚCL Aeroklubu České republiky a společnosti Tower VL.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář