FOTO: Plachtařský Pohár Vysočiny 2024

09.08.2024

Ve dnech 20. 7. 2024 až 27. 7. 2024 proběhl na letišti Havlíčkův Brod již desátý, jubilejní ročník soutěže v bezmotorovém létání, Plachtařský Pohár Vysočiny. Pořadatelé Aeroklub Praha Letňany a Aeroklub Havlíčkův Brod zorganizovali soutěž pro třídy Kombi a Klub s cílem podpořit rozvoj sportovního plachtění v lokalitě ve středu naší republiky.

Poháru se zúčastnilo 61 soutěžících, 30 ve třídě Klub a 31 ve třídě Kombi.

Již v prvních dvou dnech počasí dovolilo odletět první dvě disciplíny v obou třídách. Dalším letovým dnem bylo úterý 23.7. Ve středu se vyčkávalo na vývoj počasí, ale nakonec se opět nelétalo. Od čtvrtka 25.7. až do soboty 27.7. už počasí umožnilo odlétat všechny zbývající disciplíny.

Poslední den to zpočátku vypadalo na horší podmínky pro stoupání, ale nakonec se opět podařilo odletět kratší disciplíny v obou třídách. Na rozdíl od loňského ročníku, kdy účastníky potrápila studená fronta s bouřkami, která většinu z nich donutila přistát na okolních letištích a polích, se letos podařilo téměř všem doletět zpět.

Vítězem ve třídě Klub se stal Petr Hofman z Aeroklubu Praha Letňany, na druhém místě se umístil Pavel Řeřicha z Aeroklubu Moravská Třebová a pro třetí místo si doletěla Hana Treslová z Aeroklubu Raná. Ve třídě Kombi zvítězil Jan Borůvka z Aeroklubu Jičín, na druhém místě doletěl Jan Kotan z Aeroklubu Praha Letňany a třetí byl Tomáš Bobok z Aeroklubu Prievidza. Podrobné výsledky jsou k nahlédnutí na Soaring Spot nebo CPS.

Hlavní cíle soutěže se podařilo naplnit díky pořadatelům a odpovědnému přístupu všech účastníků. Těšíme se na příští ročník, který proběhne opět zde ve středu naší republiky a doufáme, že bude stejně tak úspěšný, jako ty předešlé.

Autoři fotografií: David Choděra a Václav Pihera

Mohlo by vás zajímat

Témata

Plachtění


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář