Boeing se opět vyhne soudům. Pokuta je ale směšná

08.07.2024

Výrobce dopravních letadel Boeing se nebude muset zodpovídat americkým soudům za nedodržení dohody z roku 2021. S americkým ministerstvem spravedlnosti se firma dohodla na mimosoudním vyrovnání.

Incident Boeingu společnosti Alaska Air odhalil vážné problémy Boeingu
Incident Boeingu společnosti Alaska Air odhalil vážné problémy Boeingu (Zdroj: Shutterstock | Robin Guess)

Americký výrobce letadel Boeing přiznal vinu nad žalobou z podvodu a zatajování informací. Tu podalo americké ministerstvo spravedlnosti, podle něhož Boeing nedodržel předchozí dohodu z roku 2021. V rámci mimo soudního vyrovnání zaplatí redmontská společnost 243,6 milionů dolarů (5,6 miliardy kroun), dalších 455 milionů dolarů pak musí do tří let investovat do programů na zvýšení bezpečnosti a kontroly kvality.

Společnost Boeing podle amerických úřadů porušila dohodu z roku 2021, jejímž prostřednictvím se vyhnula stíhání za to, že zatajovala informace ohledně vývoje letounů 737 MAX před Federálním úřadem pro letectví (FAA). Firma nezavedla některá slíbená opatření pro prevenci a detekci podvodů ve firmě. Součástí dohody bylo i vyrovnání ve výši 2,5 miliardy dolarů (zhruba 57 miliard korun). 

Na dodržování nové dohody, obzvláště na plnění investičního závazku, bude dohlížet nestranný orgán. Součástí vyrovnání je i setkání vedoucích manažerů firmy s pozůstalými smrtelných nehod 737 MAX 8 z let 2018 (Lion Air 610) a 2019 (Ethipoian Airlines 302), které kvůli vadnému systému MCAS stály život 346 lidí. Část pozůstalých se účastnila už slyšení v senátu, na kterém byl „grilován“ odstupující ředitel Boeingu Dave Calhoun. Dohromady za obě nehody po jeho firmě požadují pozůstalí odškodné bezmála 25 miliard dolarů (582,6 miliardy korun).

Dave Calhoun na senátním slyšení. V pozadí jsou pozůstalí nehod s fotkami obětí (Zdroj: AP | J. Scott Applewhite)

Zdroj: ČT

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář