Nejlepší pilotní aplikace pro mobil a tablet

18.09.2024

Nedílnou součástí výbavy většiny dnešních pilotů je krom průkazů, sluchátek a dokladů k letadlu i tablet. Už není nutné s sebou nosit stohy map, NOTAM zpráv nebo plánků letišť, které zabírají místo a pilotní taška se pak pronese. Většinu těchto věcí dnes zvládne poskytnout hrstka aplikací. Společně s leteckou školou AeroPrague jsme vybrali ty nejlepší.

Tablet dnes může už plnohodnotně nahradit nákoleník
Tablet dnes může už plnohodnotně nahradit nákoleník (Zdroj: AeroPrague)

Jaký tablet pro létání zvolit?

Základem úspěchu je samozřejmě vlastnit některé chytré zařízení. Jakkoliv je smartphone prodlouženou rukou většiny z nás, do kokpitu je přeci jen lepší nosit si tablet. Nejlepší volbou je pořídit si iPad, a to pro stabilitu systému iOS (při držení kniplu přeci jen nechcete řešit, že vám systém zamrzl), pro který je i nejvíce aplikací. Na letištích můžete potkat dopravní piloty i s jinými zařízeními od Microsoftu, ty jsou ale zpravidla pečlivě nastavovány a kontrolovány IT oděleními jejich společnosti. Pro piloty malých letadel ale doporučujeme jít po jistotě.

Důležité je při nákupu iPadu zvolit model s podporou mobilní dat (tzv. Cellular). Tyto verze disponují GPS modulem, který je pro leteckou navigaci klíčový. Dalším důležitým faktorem při výběru je i velikost. V závislosti na vybraném modelu Apple nabízí úhlopříčku displeje od 8,3 po 13 palců. Je už jen na vás, jestli chcete mít menší tablet přidělaný ke stehnu, případně v držáku, nebo oceníte velký displej, který budete držet v ruce. 

SEZNAM APLIKACÍ

Které aplikace vybrat?

Výběr samotných aplikací už záleží na každém pilotovi. Obecně se ale hodi čtyři – na plánování letů, navigaci, přehled letišť a počasí. Některé z ních, jako je třeba české Windy nebo Flightradar 24, můžete v omezené míře využívat zadarmo, za ostatní zaplatíme v řádu vyšších stokorun až vyšších tisíců za rok. Pozor si je třeba dát na to, že některé se hodí jen pro VFR lety a jiné zas pro IFR. Aplikace používané piloty a instruktory AeroPrague si můžete prohlédnout po kliknutí na tlačítko výše.

Pokud máte tip na další zajímavé aplikace, které sami používáte, napište nám je do komentáře.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář