Ural Airlines začaly rozmontovávat uvíznutý Airbus

10.09.2024 1 příspěvek

Ruská aerolinka Ural Airlines po roce od přistání v poli začala rozmontovávat uvíznutý Airbus A320. Součástky hodlá použít ve funkčních letadlech.

Letadlo od pátku prochází demontáží
Letadlo od pátku prochází demontáží (Zdroj: Ural Airlines)

Dvacet let starý Airbus A320 (RA-73805) se ocitl v poli 12. září loňského roku poté, co piloti v obavách z nedostatku paliva provedli nouzové přistání. Zpráva o incidentu, který postihl 167 cestujících a 6 členů posádky, tehdy obletěla svět nejen ze samotné povahy události, ale také proto, že majitel letadla Ural Airlines v jednu chvíli přemýšlel o pokusu o vzlet po zamrznutí pole. Nakonec se ale aerolinka rozhodla neriskovat. Pole, kde letadlo stojí, si pronajala a začaly přípravy na rozmontování stroje.

Jedna z cestujících zachytila uvíznuté letadlo (Zdroj: X | MilitaryNewsUA)

Začátek odklízení potvrdilo vedení dopravce v pátek. Práce mají být kvůli potřebě různých technologií rozděleny do několika etap, které potrvají do konce roku. Použitelné součástky hodlá Ural Airlines používat v dalších letadlech. „Identifikovali jsme součástky, které jsou letu schopné a před opětovným použitím budou znovu otestované. Části letadla, které byly poškozeny, opravíme,“ stojí v prohlášení aerolinky.

Místo nehody nechal dopravce oplotit (Zdroj: Ural Airlines)

 

Finální zprávu k nehodě vydala federální ruská agentura pro leteckou dopravu Rosaviatsiya 11. dubna. Jako příčinu nehody uvádí chybnou práci posádky, která se měla dopustit vícero omylů a porušení postupů. Podle serveru Aerotime se v části zprávy píše, že posádka se rozhodla pro divert do Novosibirsku (OVB) kvůli hydraulickým potížím. Pokračování do jejich cílové destinace, tedy na centrální letiště v Omsku (OMS), by bylo podle myšlení pilotů v rozporu s předpisy aerolinky, které radily přistát tam, kde je trénovaný technický personál.  

Zdroj článku: Aerotime

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

start

10.09.2024 v 14:36 m

jsem myslel že z toho pole fakt zkusí odstartovat, ale asi to bylo moc riskantní, nebo bylo letadlo moc poškozené...

Odpovědět

Přidat komentář