KOMENTÁŘ: Aleš Svoboda do vesmíru (zatím) nepoletí

13.12.2023 9 příspěvků

Česká republika nevyužije nabídku americké soukromé společnosti Axiom Space na let do vesmíru pro českého stíhacího pilota, majora Aleše Svobodu. Důvod? Musí se šetřit.

Aleš Svoboda na titul astronaut musí dále čekat
Aleš Svoboda na titul astronaut musí dále čekat (Zdroj: můjRozhlas)

Česká republika nevyužije nabídku americké soukromé společnosti Axiom Space na let do vesmíru pro českého stíhacího pilota, majora Aleše Svobodu. Novinářům to minulou středu (6. 12.) řekl šéf odboru inteligentních dopravních systémů, kosmických aktivit a výzkumu, vývoje a inovací na ministerstvu dopravy JUDr. Václav Kobera. Úředník, který byl např. zvolen v r. 2021 předsedou správní rady nedávno ustavené Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA) sídlící v Praze, tedy muž nemalých pravomocí.

Při této příležitosti tehdy mj. uvedl, že „Česká republika je čím dál víc vidět na mapě států zabývajících se kosmickými aktivitami, což ukazuje na rostoucí kapacity našeho průmyslu, úroveň vědy a také na to, že se jako stát stále více orientujeme na oblasti s vysokou přidanou hodnotou, právě takovou, jakou přinášení kosmické aktivity...“ Pilotované lety, které patří ke špičkovým aktivitám kosmického výzkumu zřejmě mezi ně nepatří.

Václav Kobera na tiskové konferenci EUSPA z 1. prosince (Zdroj: Aeroweb)

 

Aleš Svoboda, člen záložního týmu astronautů Evropské kosmické agentury (ESA) se tak (zatím?) k pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nevydá. Důvod? Nejsou peníze. Vláda prý musí šetřit...

Pravda, zhruba desetidenní pobyt na ISS, které ve spolupráci s NASA a SpaceX organizuje Axiom, by nás přišel na nějakých 60 milionů dolarů (1,35 miliardy Kč), což není malá částka. Ovšem, žádná s oslovených evropských zemí, jejichž astronauti jsou v záložním týmu ESA (např. Švédsko či sousední Polsko), nemá hned v šuplíku 60 milionů dolarů, které může ihned investovat do kosmického letu. Nejsme Saudská Arábie, která při expedici Axiom 2 v květnu letošního roku zaplatila pobyt na ISS hned dvěma svým astronautům, Ali Alqarnimu, stíhacímu pilotu Royal Saudi Air Force a biomedicínské vědkyni Rayyanah Barnawi.

Samozřejmě, let našeho astronauta, by nemohl být financován z českého finančního příspěvku do tzv. volitelných programů ESA, neboť Axiom Space je sice firma, zaštiťující tyto krátkodobé expedice, ale na kosmických aktivitách také musí vydělat, neboť je jednou ze společností, které vyvíjí vlastní komerční orbitální stanici, která má být do r. 2027 připojena k ISS.

Astronauti Ali Alqarni a Rayyanah Barnawiová ze Saudské Arábie (Zdroj: Arabian Business)

 

Chápu, že ministerstvo dopravy těch potřebných 60 milionů dolarů v šuplíku také nemá. Ale říká se, že kdo hledá, tak najde. Zdá se, že aparát ministerstva, přes zájem projevený údajně samotným ministrem Kupkou, prostě nehledal... Za to Poláci hledali a našli. Pochopili nejen možné vědecké a inovační možnosti takového kosmického letu, ale také to, že je to do značné míry prestižní záležitost pro stát, jako jsme my, nebo právě Polsko.

My zřejmě spíme na vavřínech státu, který má v osobě Vladimíra Remka vizitku země, která je po Sovětském svazu a USA třetí zemí světa, jejíž občan se podíval do vesmíru. A Remek je také pokládán za prvního Evropana ve vesmíru. Jenomže to vše se stalo už před 45 lety.

Poláci také mají ze stejného roku 1978 svého kosmonauta, již zesnulého Miroslawa Hermaszewského, ale nabídky Axiomu se dokázali hned aktivně uchopit. Takže v expedici Axiom v r. 2025 poletí jejich záložní astronaut ESA, inženýr Sławosz Uznański. Na vedlejším křesle Crew Dragonu od SpaceX by tak mohl sedět Aleš Svoboda. Kdybychom se jako Poláci dokázali pochlapit. Nebo jako Turecko, Itálie či Švédsko, tedy státy, které komerční let svým astronautům zaplatí...

Pravda, jiskra naděje zůstává. Kobera nevyloučil, že by Česká republika mohla podobnou nabídku dostat od Axiomu či jiných společností i v budoucnosti. Podle něj by se financování mohlo řešit prostřednictvím spolupráce se soukromým sektorem (No to je nápad! Že nepřišel dříve?). Na misi by tak měly přispět firmy, například ze zbrojního, leteckého průmyslu. A něco by mohl přihodit i ČEZ, co říkáte?

„Pokud se zapojíme do pilotovaných letů a misí na ISS, a tím myslím teď, ne někdy v budoucnosti, tak nám nic neujede a můžeme toho být součástí. Nejde jen o prestiž a technologický rozvoj, je to také velký byznys. Pokud se nezapojíme, budeme moct jen zpovzdálí koukat,“ uvedl Svoboda pro Aeroweb letos v červenci.

Aleš Svoboda byl na začátku roku hostem Hangáru Standy Vojtíška. Tehdy ještě jako uchazeč o místo v záložním týmu (Zdroj: Aeroweb)

Po oznámení JUDr. Kobery, že vláda nabídku odmítla, Svoboda jen konstatoval, že to bohužel očekával. A dodal: „Je to rozhodnutí na politické úrovni. Já se nemůžu vyjadřovat, jaké mají priority na ministerstvech či na vládní úrovni.“

Bylo by poněkud pikantní, kdyby se stal druhým českým astronautem tanečník Yemi A.D., který byl vybrán k obletu Měsíce japonským miliardářem Yusakou Maezawou v Muskově obří Spaceship. Pravda, původně se měl Maezawa vydat se svou partou umělců k Měsíci už letos, ale termín se stále posouvá.

Ne že bych to Yemimu nepřál. Ale je přeci jen rozdíl mezi turistickým obletem Měsíce nebo vědeckou expedici, která může přinést i milionové hodnoty příslušné zemi.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Pro porovnání

13.12.2023 v 19:44 Petr Tichý

Částka za kosmický let je jen o málo vyšší než plánovaná částka za pavilon ledních medvědů v pražské ZOO. Je vidět, jaké jsou priority. Argumenty, že se jedná o jiné peníze (ministerstva, vlády, kraje nebo města) neberu. Pořád jsou to státní peníze, ať leží v levé nebo pravé kapse.

Odpovědět

RE: Pro porovnání

14.12.2023 v 11:57 Tom

Sorry jako, ale raději ten výběh pro medvědy. ten udělalá radost více lidem.  Tady se jedná jen o honění šráků že tam poletí další čech, přidaná hodnota pro zemi 0. A ted do mě...

Odpovědět

RE: RE: Pro porovnání

14.12.2023 v 13:23 igi

Technologicky vyspele krajiny investuju vela usilia, aby veci ako vesmirny vyskum propagovali a popularizovali na verejnosti. Robia to s jednoduchym zamerom - inspirovat dalsie generacie, aby studovali technicke obory, aby si vybrali vedecku alebo inziniersku profesiu. Nasledne tito ludia prinasaju vysoku pridanu hodnotu (v ceskych podmienkach z kazdej investovanej koruny 7-8 korun navratnost).

Nedavno ESA ocenila vesmirny startup roku. Spacemanic z Brna - firma zalozena na Slovensku, ale odstahovana do najblizsej krajiny ktora je clenom ESA. Lebo na Slovensku sa peniaze leju akurat tak do podplacania dochodcov pred volbami, ale nie do vedy.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-technologie-nejlepsi-vesmirny-startup-v-evrope-je-z-brna-oslnil-na-akci-czech-space-week-240863

Nerobte rovnake chyby ako nasa beznadejna tragikomicka dedina, nestavajte vybehy pre medvede lebo urobia radost viac ludom, ked mozete inspirovat buducich inovatorov v kozmickom priemysle. Ak nechcete o 10 rokov plakat ze ste krajina dochodcov a youtuberov, z ktorej kazdy kto mohol odisiel hladat uplatnenie inam. Ako my. 

 

Odpovědět

Já mu přeji letět

15.12.2023 v 13:49 Jan Novák

Já mu přeji letět, máme na to. Ale zaúkolovat pana pilota16 hodinama vědecké práce denně na orbitu, denně 3 reporty co jsem udělal pro aplikovatelnou vědu v ČR na orbitu. Takže páni akademici chystejte úkoly, at´ může letět.

Odpovědět

výběr astronauta

18.12.2023 v 15:28 B.

Já bych mu to taky přál, nicméně v roce 2023 nerozumím tomu, proč by měl za ČR na ISS v autonomním Dragonu jako pasažer letět zrovna "pilot", to bylo aktuální tak v začátcích kosmonautiky. Za ty peníze bych jako prostý daňový poplatník rád viděl nějakou vědeckou účast s konkrétním programem s vazbou na nějaký v ČR úspěšný obor. Potom bych těm offsetům rozumněl.

Takhle to na mě ale působí víc jako PR pro posílení nějakého sebevědomí.

Odpovědět

RE: výběr astronauta

19.12.2023 v 8:09 Vaclav

I to PiiiAaaar ma svou cenu a neni sproste slovo. Az tohle pochopime, budem mnohem uspesnejsi ve svete ;)

Ale ani vybeh pro medvedy neni spatny, to jsou radove vetsi castky a blbejsi duvody, ktere stat utraci zbytecne nebo dokonce kontraproduktivne ;)

Odpovědět

Do ESA každý rok 1,3 miliardy

29.01.2024 v 15:06 Byvaly pracant Kobery

Jen tak btw Kobera každý rok dává ze státního rozpočtu 1,3 miliardy, aby firmy v ČR a záměrně nepíšu české firmy mohly dostat zakázky od ESA. Plus minus už nějakých 9 miliard do dneška a výsledek? Firmy s matkou v cizině tu mají svoje dceřinky a ty mají zakázky za naše daně. Snad už někdo prokoukne tenhle byznys za naše daně

Odpovědět

RE: Do ESA každý rok 1,3 miliardy

30.01.2024 v 10:53 igi

a ty dcerinky zamestnavaju koho? Dovezu si kvalifikovanu pracovnu silu zo zahranicia, alebo zamestnaju miestnych odbornikov?

Odpovědět

RE: RE: Do ESA každý rok 1,3 miliardy

31.01.2024 v 8:49 Vaclav

Me by spis zajimalo, jak by "byvaly pracant" nalozil s tim rozpoctem na Min Dopravy, aby mu nikdo nemusel predhazovat "jakoze defraudaci" ;) Vratil by ho ministru financi, aby stat usetril a mohl ho dat na ty co momentalne stavkuji, nebo pred volbami duchodcum? (Nic proti duchodcum) Anebo by v dotycnych firmach kontroloval obcanky, jestli tam nepracuji cizinci ale "nasi"? Anebo by zalozil a uridil "ryze ceskou firmu", ktera jedina si to zaslouzi proste protoze je "ceska"? Kdyz je takovy insider, a vi ze je to uplne spatne, mel by to zvladnout. Pak nechapu, proc to neudelal, misto plivani.

Dalsi vec, ktera by me zajimala, je, jestli plati vetsi dane nez ja (coz bych se divil). Jestli ne, mel bych se rozcilovat spis ja, ne?

Odpovědět

Přidat komentář