Velká premiéra. Cessnu Caravan řídil pilot, který byl o 50 mil jinde

18.12.2023

Americká společnost pro automatizaci letadel Reliable Robotics uskutečnila v listopadu premiérový let svého speciálního stroje Cessna Caravan, který je řízen dálkovým pilotem. Ten letadlo řídil ze vzdálenosti padesáti mil.

Kabina Cessny nebyla na první pohled nijak upravená
Kabina Cessny nebyla na první pohled nijak upravená (Zdroj: Reliable Robotics)

Letoun Cessna Caravan 208B vzlétl do vzduchu v listopadu 2023 a byl řízený pilotem na dálku, který ho pilotoval z padesát mil vzdáleného místa.  

Let byl schválen Federálním úřadem pro letectví (FAA), a to poté, co agentura letos v červnu formálně přijala plán certifikace pro autonomní letový systém Reliable.  

Ten umožňuje dálkové ovládání letadla pilotem na zemi a plnou automatizací prý zvyšuje bezpečnost ve všech fázích provozu. Podle Reliable Robotics má zabránit třeba ztrátě kontroly nad letadlem v průběhu letu, která je příčinou velkého množství leteckých nehod.  

Koncern navíc začal spolupracovat s americkým letectvem, aby zjistil, zda bude možné technologii uplatnit pro logistiku nákladu nebo tankování u vícemotorových strojů. Právě v nákladní dopravě by mohl být velký potenciál, protože provoz bezpilotních letadel není tak nákladný.  Stroje by navíc mohly být vysílány do nebezpečných oblastí.

 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Cessna


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář