Česko jako střed vesmírných operací. Agentura EUSPA má dny otevřených dveří

01.12.2023

Ač se to nemusí zdát, Praha je jedno z hlavních vesmírných měst Evropy. Sídlí zde třeba EUSPA, evropský úřad pro využití vesmírných technologií v civilním prostředí. V pátek a sobotu pořádá agentura dny otevřených dveří.

Agentura EUSPA pořádá Dny otevřených dveří
Agentura EUSPA pořádá Dny otevřených dveří (Zdroj: EUSPA)

Cílem dvoudenního programu je přiblížit práci agentury dětem a široké veřejnosti. A že je toho opravdu hodně. EUSPA stojí za systémy Galileo a Copernicus, koordinuje program EU pro družicovou komunikaci ve státní správě a skrze program EUSpace4Ukraine pomáhá tamnímu Červenému kříži bezpečně provádět humanitární činnosti ve válkou zasažených oblastech.

Před vypuknutím samotného programu dostala redakce Aeroweb.cz možnost potkat se s nejvyššími představiteli EUSPA, ředitelem Rodrigem da Costou a předsedou správní rady Václavem Koberou. Ti poodhalili, jak úspěšný rok 2023 pro agenturu byl.

Galileo lepší jak GPS

Jako první se zastavme u navigačního systému Galileo. Ten během končícího roku razantně zvýšil přesnost lokalizace. Nyní umí zaměřit polohu s přesností 20-50 cm. Jde tak nyní o nejlepší systém, který je 3x přesnější než GPS, 5x než čínský BeiDou a až 10x lepší než ruský Glonass. Novinkou je také tzv. autorizovaný signál. Při komuikaci mezi zařízením a satelitem díky tomu bude zajištěno, že spojení není hacknuto a je bezpečné.

Spolupráce s českými firmami

Poloha centrály EUSPA v pražských Holešovicích umožňuje agentuře spolupracovat úzce s českými firmami. EUSPA pracuje jak s malými firmami, které se zapojují do výzkumu, tak s velkými, které implementují technologie do výroby a provozů. Příkladem je pražský dopravní podnik, který sleduje aktuální polohy vozů a krom informací o zpožděních skládá i veřejně dostupnou mapu fungující téměř v reálném čase.

Interaktivní hry, simulátor Copernicus nebo přednášky

Ale zpět ke dnům otevřených dveří. Návštěvníci se budou moci seznámit s projekty EUSPA skrze interaktivní hry, workshopy nebo pohlcující 3D leteckou projekcí uvnitř tunelu Copernicus. Zájemci o práci ve vesmírném sektoru pak budou moci nasbírat cenné informace na přednáškách a stáncích. 

Ředitel EUSPA Rodrigo da Costa (Zdroj: Aeroweb.cz)

 

"Cílem Dnů otevřených dveří EUSPA je ukázat významný dopad kosmického programu EU a naší agentury na život Evropanủ," zdůrazňuje výkonný ředitel EUSPA Rodrigo da Costa. "I to je součást našich povinností jako agentury Evropské unie a způsob, jak se lépe propojit s naší hostitelskou zemí, Českou republikou.

Sídlo EUSPA se nachází na adrese Janovského 438/2, vedle Strossmayerova náměstí. Návštěvníci jsou vítáni v pátek od 16 do 18 hodin a v sobotu od 9 do 18 hodin. Vstup je volný, je třeba ale počítat s bezpečnostními kontrolami.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Vesmír


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář