Centrální zamykání a nastavitelné stínění. Emirates představilo nové okenní roletky

29.11.2023

Dubajský dopravce Emirates na domácím veletrhu nepodepisoval jen objednávky na nová letadla. Se společností Aerospace Technologies Group (ATG) představil revoluční systém okenních roletek. Ty slibují různé stupně pruhlédnosti nebo centrální ovládání pro posádku.

Jednoduché roletky budou v ekonomické třídě. Vyšší pak budou mít i zatmavování
Jednoduché roletky budou v ekonomické třídě. Vyšší pak budou mít i zatmavování (Zdroj: Aerospace Technologies Group)

Nový technologický koncept nazvaný AerBlade umožní pasažérům krom plně elektrického ovládání hlavně tři stupně nastavení. Roletka může být volně nastavená jedním stisknutím tlačítka, a to do jakékoliv polohy. U business a premium economy třídy pak bude instalována i druhá průhledná roleta se zatmavením, které umožní cestujícím blokovat sluneční paprsky a zároveň si pořád užívat výhled. Na rozdíl od elektrochromatických oken, které jsou v Boeingu 787, se zde jedná o klasické roletky, které jsou ploché a mohou být přispůzobeny interiérovému designu leteckých společností. 

Pro posádku je velkou novinkou centrální ovládání roletek, které mohou při startu a přistávání jedním stiskem vytáhnout. Odpadne tak dohadování se s cestujícími, kteří nebudou ochotni dodržovat bezpečnostní pravidla. Technici pak ocení jednoduché propojení na centrální obslužný systém, přes který mohou jednoduše provádět diagnostiku roletek a nahrávat updaty systému. Roletky se navíc budou učit a přizpůsobovat podmínkám a mohou se tedy vytahovat a zatahovat podle aktuálního slunečního svitu. Jejich montáž a servis lze provádět zevnitř letadla, bez nutnosti jejich demontáže.

ATG není na poli okenních roletek žádným nováčkem. Jejich systémy jsou instalovány ve všech velikostech business jetů, stejně jako v prémiových kabinách Boeingu 777-300ER a Airbusech A350 a A380. Ostatně, zákazníci Emirates se už s nimi mohli setkat v aktuálních generacích první třídy. „Jsme nadšeni z upevnění dlouhotrvající spolupráce s Emirates, který bude startovacím zákazníkem pro naše inovativní aerBlade stínidla,“ uvedlo ATG na sociální síti LinkedIn.

Právě Emirates tak bude prvním dopravcem, který otestuje nové roletky. Prozatím je od nového roku nainstaluje do letadel Airbus A350, ATG ale už pracuje i na verzích pro stroje A330, A321LR a A321XLR. Verze pro rodinu letounuů Boeing 777X přijde ve 3. čtvrtletí příštího roku. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář