Airbus vypustil do vesmíru magnet na satelity

14.11.2023

Vesmírná divize Airbusu v sobotu s pomocí SpaceX vypustila na zemskou orbitu magnet, který má pomoci s kosmickým odpadem. Primárně má stabilizovat roztočené satelity.

Zemské orbity jsou doslova zahlceny satelity
Zemské orbity jsou doslova zahlceny satelity (Zdroj: NASA)

Detumbler, jak se zařízení nazývá, byl vyvinut před dvěma lety Airbusem ve spolupráci s francouzskou vesmírnou agenturou CNES a její iniciativou Tech4SpaceCare (technologie pro údržbu vesmíru). Magnet se přichytí na satelity, které se vymknuly kontrole a pomocí centrálního motoru vyrobí třecí sílu, která má pomoci zastavit jejich rotování. To je přirozené chování nefunkčních družic způsobené orbitální dynamikou, obzvlášť na nízké orbitě. Pokud zrovna Detumbler nezasahuje u nějakého kusu odpadu, rotor funguje jako kompas následující magnetické pole. Celý přístroj váží pouhých 100 gramů, nebude tak v budoucnu problém jich do vesmíru vypustit kvanta.

Počítačový model Detumbleru. Design zahrnuje těleso statoru a centrální rotor s magnety (Zdroj: Airbus)

 

Cílem Detumbleru je připravit mrtvé satelity na budoucí čistící mise, tedy projekty s plánem uvolnit zemské orbity od kosmického odpadu. Plány jak toho dosáhnout jsou různé, od speciálních družic, které odpad pochytají a následně stylem kamikaze stáhnou do atmosféry, po cílené zásahy odpadů laserem a raketami. Jedno je ale jisté, s odpadem na orbitě se musí nutně začít něco dělat. Už jen proto, že ohrožuje jinak funkční vesmírné programy, včetně Mezinárodní vesmírné stanice, která musí pravidelně navyšovat svou aktuální výšku, aby se odpadu vzdálila. 

Detumbler zatím bude na orbitě pouze parkovat, jeho otestování je naplánovano na začátek příštího roku během mise společností Exotrail a EnduroSat. Ty na orbitu dopraví nanosatelit Exo-0, který se následně roztočí a bude na Detumbleru, jak svůj úkol zvládne.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Airbus Vesmír


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář