Návrat Iraqi Airways na evropské nebe

09.11.2023

Írácký národní dopravce se od 10. listopadu vrací na evropské nebe. Společnost spojí Bagdád s městy v Německu a Dánsku. Návrat do Evropy se uskuteční v podobě ACMI pronájmu, neboť společnost se stále nachází na blacklistu v Evropské unii.

Iraqi Airways postupně modernizují flotilu i na nejnovější Airbusy A220
Iraqi Airways postupně modernizují flotilu i na nejnovější Airbusy A220 (Zdroj: Airbus)

Druhá nejstarší aerolinka na Blízkém východě již dříve oznámila, že se vrátí k pravidelnímu spojení do Evropy. Ačkoliv jsou Iraqi Airways stále od prosince roku 2015 na EASA (European Aviation Safety Agency) blacklistu, zahájí dopravce lety již 10. listopadu. Spoje do Evropy tak budou s největší pravděpodobností provozovány pod ACMI (Aircraft, crew, maintenance and insurance) pronájmem. Tento druh pronájmu začala společnost aktivně vyhledávat začátkem letošního srpna. Iraqi požadují, aby potenciální pornajímatel měl ve flotile několik letadel, která nejsou starší více než 15 let. Délka kontraktu je jeden rok a počítá se s 150 letovými hodinami měsíčně.

V oznámení íráckého ministerstca dopravy stojí, že společnost bude operovat lety do Frankfurtu, Berlína, Mnichova, Düsseldorfu a do Kodaně.

Írácké ministerstvo také potvrdilo snahy o zrušení zákazu letů Iraqi Airways do Evropy. Podle vyjádření jsou lety pod ACMI pronájmem prvním krokem k celkovému zrušení zákazu. Jednání mezi Íráckými zástupci ministerstva dopravy a jejich protějšky z Evropské unie tak stále pokračují.  

Podle webu Airfleets.net mají aktuálně Iraqi Airways ve své nynější flotile 26 letadel. Mezi nejnovější přírustky do flotily patří tři Airbusy A220-300, kdy poslední obdržely na konci letošního srpna. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář