Speciální let do Antarktidy. Letoun NASA C-130 Hercules přistál na stanici McMurdo

06.11.2023

NASA oznámila, že uskutečnila první let stroje C-130 Hercules do Antarktidy. Jeho organizace trvala téměř rok a letoun měl i speciální úkol. Dopravil na stanici McMurdo spektroskopickou terahertzovou observatoř (GUSTO), která bude zkoumat třeba Mléčnou dráhu nebo Velké Magellanovo mračno.

Přistání C-130 na ledových pláních se plánovalo rok
Přistání C-130 na ledových pláních se plánovalo rok (Zdroj: NASA)

V prosinci na stanici McMurdo v Antarktidě odstartuje dlouhodobá kampaň, která má za cíl zmapovat část Mléčné dráhy a blízkého Velkého Magellanova mračna. 

K tomu má pomoci spektroskopická terahertzová observatoř (GUSTO), kterou na ledový světadíl dopravil právě letoun NASA C-130 Hercules. Organizace letu trvala skoro rok, protože se při plánování musela vzít v úvahu řada aspektů, třeba dlouhý let nebo přelet spousty časových pásem. 

„Došlo k mezinárodním prověrkám, ke konfiguraci nákladu, zajištění logistiky či specializovanému školení, Aircraft Office pak vyvinula rozsáhlý plán k tomu, jak vědecké zařízení bezpečně dopravit na místo,“ uvedla NASA. 

„Velmi tvrdě pracujeme na tom, abychom zajistili, že misi provedeme na vysoké úrovni, s vysokou technickou způsobilostí a profesionalitou, abychom udrželi mezinárodní pověst NASA,“ řekl výzkumný pilot John Baycura. 

Cesta začala 17. října ve Fort Cavazos v Texasu, následně došlo k zastávkám v Kalifornii, na Havaji či na Novém Zélandu. Stroj dorazil na Antarktidu 28. října, a to pouhých osm set mil od jižního pólu. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Vesmír


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář