Emirates nemůže létat do Berlína, brání mu v tom stará dohoda

22.10.2023

Prezident společnosti Emirates na setkání se starostkou Berlína vyjádřil zájem aerolinky spojit německé hlavní město s Dubají. Brání mu v tom ale téměř třicet let stará dohoda mezi zeměmi.

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Zdroj: Aviationsource | Kyle Hayes)

Největší blízkovýchodní dopravce aktuálně létá do Frankfurtu, Mnichova, Düsseldorfu a Hamburgu. V součtu jde o 28 letů s denním provozem, který si mezi sebe dělí Boeing 777 a Airbus A380. Ačkoliv by měla společnost kapacitu i zájem na přidání linek do berlínského letiště Brandenburg, aktuálně mu v tom brání smlouva mezi německou vládu a UAE Air Services, která je klíčová pro letecká spojení a podepisuje se s každou zemí, kam chce dopravce létat (Česko ji má od roku 2002).

Německo tuto dohodu podepsalo s Emiráty už v roce 1994, tehdy se ale obě strany dohodly na maximálně čtyřech současně obsluhovaných německých destinacích. Pokud by tedy Emirates chtěla spustit linku do Berlína, musela by nejdřív některou zrušit. Pro lety na nové letiště tak zkrátka aktuálně není místo.

Právě o tom přiletěli do Berlína jednat zástupci Emirates v čele s prezidentem Timem Clarkem se starostkou německé metropole Franziskou Giffeyovou a zástupci Visit Berlin a Berlin Partner. Hlavy obou delegací se totiž shodují na důležitosti dálkových spojů z Brandeburgu, který má v současnosti jen dvě takové linky - Peking a Singapur. Ačkoliv letiště spojují linky z dalších arabských destinací, konkrétně z Istanbulu, Baku a Dauhá, žádný prémiový dopravce si nevybral Berlín jako bázi a letišti tak dominují hlavně nízkonákladové společnosti.

Prezident Emirates Sir Tim Clark a starostka Berlina Franziska Giffeyová (Zdroj: Emirates)

 

„Oceňujeme pokračující zájem Emirates o spojení německého hlavního města se světem,“ uvedla po schůzce Giffeyová. „Berlín a letiště Brandenburg obsluhuje metropolitní oblast a většinu východního Německa, jednoho z nejdynamičtějších regionů v Evropě. Našim cílem je rozšířit dálkovou síť a ráda vidím Emirates jako partnera na této cestě.“

Clark navázal na její slova slibem, že je společnost připravena spustit linku do Berlína hned, jakmile to bude možné. „Jsme vděčni, že paní Giffeyová volá po právu Berlína na více dálkových letů a oceňujeme pokračující dialog. Emirates silně věří, že Berlín a Brandenburg má velký potenciál pro to stát se úspěšnou destinací pro dálkové lety. Snad budeme moci obsluhovat letiště v budoucnu.“

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář