Komplikace pro tři česká letiště, Smartwings z nich přestanou létat

28.09.2023

Trojice českých letišť musí řešit velmi závažný problém. Společnost Smartwings se totiž rozhodla, že v Českých Budějovicích, Karlových Varech a Pardubicích končí. Doposud přitom zajišťovala takřka všechny lety z daných měst.

Jihočeské letiště sotva otevřelo a už musí řešit existenční problém
Jihočeské letiště sotva otevřelo a už musí řešit existenční problém (Zdroj: Letiště České Budějovice)

Letiště i cestovní kanceláře v Českých Budějovicích, Karlových Varech a Pardubicích se momentálně zabývají závazným problémem. Letecká společnost Smartwings ukončí s letošní sezónou své působení na letištích v těchto městech a ty teď musí hledat řešení, jak letecký provoz zajistit. Největší česká aerolinka totiž vybavovala takřka všechny lety. 

„Smartwings bude v příští letní sezoně provozovat lety v České republice z Prahy, Brna a Ostravy. Jde o obchodní rozhodnutí společnosti,“ uvedla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková podle idnes.cz. Dodala, že se společnost rozhodla hlavně kvůli tomu, že na jiných letištích má lepší zázemí. A to jak z technického, tak provozního hlediska.

Cestovní kanceláře v metropolích Jihočeského, Karlovarského a Pardubického kraje tak mají pohotovost a prý už jednají s novými partnery. Skoro všechny linky už má údajně pokryté třeba cestovka Čedok.

„V tuto chvíli už máme pro naprostou většinu chystaných destinací z menších regionálních letišť na příští léto zajištěného jiného dopravce,“ informovala mluvčí jedné z nejznámějších cestovních kanceláří Kateřina Pavlíková.

Zástupci pardubického letiště údajně ještě oficiální vyjádření aerolinky nedostali, o plánech se však dozvěděli díky strategickým partnerům, jimiž jsou cestovní kanceláře Fischer a Exim tours. 

„Jsme v úzkém každodenním kontaktu delší dobu, abychom se připravili na situaci, že Smartwings své rozhodnutí potvrdí. Pro naše letiště se nic nemění a nadále pokračujeme v rozvoji z našeho letiště. V brzké době budeme představovat nové charterové destinace,“ přiznal ředitel východočeského letiště Ivan Čech.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář