1 500 kusů během 15 let. Textron získal rekordní objednávku na Cessny Citation

21.09.2023

Textron Aviation, výrobce letadel Cessna Citation, získal rekordní objednávku, která ho zaměstná na dlouhou dobu. Během 15 let má totiž dodat NetJets 1 500 strojů.

Modelová řada Citation; vepředu Latitude, uprostřed Longtitude a vzadu Ascend
Modelová řada Citation; vepředu Latitude, uprostřed Longtitude a vzadu Ascend (Zdroj: Textron Aviation)

Nepůjde přitom jen o nákup letadel, nýbrž o návázání dlouhodobé spolupráce. NetJets totiž podpoří uvedení do provozu nového modelu řady Citation s názvem Ascend. Ten byl představen v květnu a k prvním zájemcům, včetně samotného NetJets, by se měl po certfikaci dostat v roce 2025. Podpis smlouvy obě společnosti oznámily ve středu, prozatím Textron doručí Citationy Latitude a Longtitude.

„Zákazníci NetJets po celém světě si neustále jako svá letadla vybírají Citationy,“ uvedl prezident a CEO Textron Aviation Ron Draper. „Je nám ctí být největším poskytovatelem předních letadel pro NetJets a těšíme se na pokračování společné práce na podobě a doručení nejlepšího leteckého zážitku. Rozšíření a přidání Citationu Ascend do flotily umožní NetJets poskytnout jeho globálním zákazníkům ještě větší všestrannost a flexibilitu ke splnění jejich cílů, stavěných na výjimečném výkonu a popularitě (Cessen) Latitude a Longtitude.“

Citation Ascend má být v provozu od roku 2025. Pokrýt by měl jakýkoliv světadíl (Zdroj: Textron Aviation)

 

„Jako dlouholetý prověřený partner, který sdílí náš závazek pro bezpečnost a službu, Textron Aviation je ideálním partnerem k rozšíření našich nabídek majitelům NetJets, uvedení nového Ascendu do střední třídy jetů i rozšíření naší stávající flotily,“ navázal na Drapera viceprezident NetJets pro správu leteckého majetku Doug Henneberry. „Na základě předchozí poptávky po populárních Cessnách Latitude a Longtitude, nový Ascend a další nové Citationy budou bez pochyby majiteli velmi dobře oceněny.“

Partnerství mezi oběma firmami trvá už přes 40 let a za tu dobu putovalo do NetJets přes 800 strojů řady Citation, jmenovitě modely SII, V, Excel/XLS, Sovereign, X a zmiňované Latitude a Longtitude.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Business Cessna


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář