Embraer otevřel simulátor pro stroje Praetor

20.09.2023

Brazilský výrobce letadel Embraer otevřel na Floridě ve spolupráci s FlightSafety International simulátor pro letadla Praetor 500 a 600. Příští rok přidá i jeden do Evropy.

Uvnitř nového simulátoru
Uvnitř nového simulátoru (Zdroj: Embraer)

Simulátor, nacházející se ve floridském Orlandu, už byl certifikován FAA a může tak už přijímat první zákazníky o výcvik. Jedná se o třetí takovýto simulátor, po jednom kusu má jak USA, tak Evropa. Společnosti ale zároveň se spuštěním oznámili výrobu čtvrtého kusu, který půjde na zatím neznámé místo v Evropě. Do provozu by měl být uveden na konci příštího roku.

Simulátor pro storj Praetor 600 (Zdroj: AviationPros)

 

„Zvětšovat výcvikové kapacity je důležitý krok pro podporu našich zákazníků,“ uvedl šéf společnosti Embraer Services & Support Carlos Naufel. „Tyto nové simulátory nás dostanou ještě blíže pilotům a provozovatelům letadel Praetor v USA a Evropě a poskytnou příležitost sdílet naše nejčerstvější technologické novinky a nejlepší podporu.“

Vlevo Embraer 500, vpravo jeho větší sestra „šestistovka“ (Zdroj: Aeroaffaires, Business Insider)

 

Letouny Praetor 500 a 600 jsou technologicky nejpokročilejší business jety ve své třídě. Praetor 500 (pro 9 cestujících) je s doletem 6 186 km a maximální rychlostí 863 km/h nejvýkonnějším jetem střední velikosti, „šestistovka“ (pro 12 cestujících) pak uletí při stejné rychlosti 7 441 km, čímž se řadí na čelo supersized jetů. Maximální provozní výška obou modelů je 13 716 m. Oba stroje pohání motory Honeywell HTF7600E o výkonu 6 540, resp. 7 528 liber. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Business


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář