Cessna nezvládla přistání u Los Angeles. Šest osob uhořelo

10.07.2023

Letadlo opakovalo přistání pouhých 150 metrů od ranveje, když se zřítilo do pole. Na palubě zahynulo šest lidí.

Cessna nezvládla přistání u Los Angeles. Šest osob uhořelo
Cessna nezvládla přistání u Los Angeles. Šest osob uhořelo (Zdroj: Aeroweb.cz)

Všech šest lidí na palubě soukromého letadla zemřelo poté, co se o víkendu jejich stroj zřítil pouhých 150 metrů od letiště poblíž kaliforského Los Angeles. Pilot při opakování přistání zřejmě v mlze ztratil orientaci a stroj se zřítil do pole, kde okamžitě prakticky celý shořel. Nehoda se stále vyšetřuje.

Cessna C550 byla podle vyšetřovatele NTSB Elliotta Simpsona na třičtvrtěhodinovém letu v brzce ranních hodinách z Las Vegas na letiště French Valley poblíž Los Angeles. To se ale ocitlo v silné oblačnosti a pilot první pokus o přistání raději vzdal. ATC instruoval letadlo, aby postupovalo podle standardního missed approach postupu a povolil mu druhý pokus. Během něho se ale stroj zřítil na zem a začal okamžitě hořet. V celku zůstala jen značně ohořelá ocasní část. 

Dráha letu a základní letové informace (cílové letiště je označeno bodem F70) Zdroj: Flightaware

 

 

Místní úřad koronera zveřejnil totožnosti osob na palubě. Jednomu pilotovi bylo teprve 25 let a oprávnění pro komerční lety získal v dubnu. Doprovod mu dělal o sedm let starší pilot, jeho žena (†33), další manželský pár (†46 a 51) a šestá osoba (†31), u které zatím žádná rodinná vazba prokázána nebyla. 

Minimálně 17 let stará Cessna s registračním číslem N819KR byla registrována na firmu Prestige Worldwide Flights se sídlem v Kalifornii. Ta ji provozovala od loňského listopadu a létala s ním prakticky denně. Podle dat serveru Flightaware stroj zřejmě měl cílové letiště jako svou základnu, ostatně do Las Vegas letěl den před nehodou právě z něj. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář