V americkém Denveru se ve vzduchu srazil SR22 a Metroliner

13.05.2021 3 příspěvky

V americkém Denveru se ve vzduchu srazil SR22 a Metroliner
V americkém Denveru se ve vzduchu srazil SR22 a Metroliner (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ve středu 12. května se nad coloradským národním parkem Cherry Creek srazil Cirrus SR22 s letounem SW4 Metroliner provozovaným společností Key Lime Air. Na palubě Cirrusu byli dva lidé a v letounu Metroliner byl pouze pilot. Avweb.com informoval, že všichni účastníci nehody přežili a vyvázli bez zranění. 

Dle předběžných zpráv prováděl nákladní Metroliner vizuální přiblížení na dráhu 17L letiště Denver Centennial (KAPA) a v době kolize se nacházel ve výšce 6 400 stop a přibližně tři míle od prahu dráhy. Soukromý Cirrus SR22 měl povolení pro vizuální přiblížení na dráhu 17R a byl informován o probíhajícím paralelním přiblížení Metrolineru na vedlejší dráhu. 

Metroliner po bezpečném přistání / Zdroj: avherald.com
Metroliner po bezpečném přistání / Foto Avherald.com

Před srážkou byl ještě pilot Cirrusu varován řídícím, aby nepřeletěl osu dráhy 17R. Navzdory varování pilot přeletěl osu dráhy 17R i dráhy 17L, na kterou se přibližoval Metroliner. Podle předběžných zpráv Cirrus v kolizním kurzu a výšce narazil do části trupu za křídlem Metrolineru. 

Pilot Cirrusu následně aktivoval balistický padákový systém a letoun dopadl na padáku nedaleko místa nehody. Pilot Metrolineru ohlásil výpadek pravé pohonné jednotky a sdělil, že zahlédl letadlo na padáku padat k zemi. Až po přistání pilot zjistil, že došlo ke střetu s jiným letounem a rozsáhlému poškození trupu.

Federální letecký úřad (FAA) i Národní úřad pro bezpečnost dopravy (NTSB) vyslaly na místo vyšetřovatele a přesné příčiny nehody budou nadále zjišťovat. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

podrobnosti ke CAPS

13.05.2021 v 18:15 Karel

Na portalu www.cirrusapproach.com je zdarma CAPS course, ktery plne objasnuje funkci.

Jinak je tam za drobnou uplatu spousta videi na systemy a postupy treba okruhy, stabilized approach, prace s energii a pod.

 

 

 

Odpovědět

Nepresna info

13.05.2021 v 21:00 Milos

Veta "Cirrus do you overshood the final 17" odznela az po zrazke.

Pilot Cirrusa dostal info o obidvoch lietadlach. Nie je jasne co druhym "Traffic in sight" myslel. Opat len tu Cessnu? Metroliner dostal info len o Cessne.

Aspon podla tejto nahravky:

https://www.youtube.com/watch?v=f5tb2dVWJqc 

blue sky,

m

 

Odpovědět

Nepresna info

13.05.2021 v 21:04 Milos

Podla nahravky na ATCnet veta o prekrizovani osi drahy odznela az po zrazke. Nie je jasne, co myslel pilot Cirrusa druhym "Traffic in sight". Opat len Cessnu, ktoru mal pred sebou na pristatie na rovnaku drahu?

 

Odpovědět

Přidat komentář