ÚCL zveřejnil část otázek pro PPL/LAPL, kvůli chybám je na čas stáhl

03.12.2020 5 příspěvků

ÚCL zveřejnil část otázek pro PPL/LAPL, kvůli chybám je na čas stáhl
ÚCL zveřejnil část otázek pro PPL/LAPL, kvůli chybám je na čas stáhl (Zdroj: Aeroweb.cz)

AKTUALIZOVÁNO 3. 12. 10:40 Úřad pro civilní letectví (ÚCL) v pondělí 30. listopadu zveřejnil dle své předchozí deklarace 75 % testových otázek pro průkazy PPL(A/H) a LAPL(A/H), které od ledna použije při zkouškách z teorie pro získání zmíněných pilotních průkazů. Během středy otázky z webu ÚCL na čas zmizely, v předmětu Základy letu totiž byly za správné odpovědi označované ty, které by v praxi mohly mít fatální následky.

ÚCL již v polovině listopadu vydal prohlášení, že od ledna 2021 použije při teoretických zkouškách pilotů PPL/LAPL otázky z produkce německé společnosti AirCademy, která dodává databázi zkušebních otázek (tzv. ECQB-PPL) řadě leteckých úřadů a organizací, včetně například rakouského Austro Controlu. Zároveň se zavázal, že 75 % těchto otázek poskytne veřejně.

V poslední listopadový den tak skutečně učinil, a to formou publikace PDF souborů se zněním otázek a odpovědí, včetně těch označených za správné, a příloh.

Někteří diskutující v neveřejné facebookové skupině Pilotní výcvik, jejichž identitu redakce Aerowebu ověřila, však kritizovali jak srozumitelnost některých otázek, tak i vyznačenou (ne)správnost odpovědí. To bylo podle pozdějšího vyjádření ÚCL způsobeno technickou chybou a rovněž důvodem, proč byly materiály na stránce https://www.caa.cz/zkusebni-otazky-pro-zkousky-teoretickych-znalosti-ppl-lapl/ během středy několik hodin nedostupné. Úřad následně chyby opravil a dokumenty na webu opět zpřístupnil.

Příklady některých původně kritizovaných otázek z předmětu Základy letu (stav k středečnímu ránu)

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Vizitka ÚCL

02.12.2020 v 19:27 Vojta

Zdá se, že ÚCL špatně vyhodnotil rizika spojená s tvorbou nových testových otázek a měl by určit kořenovou příčinu tohodle mega průseru, který má kritický vlil na bezpečnost letového provozu. Úřad by nám měl představit plán nápravných opatření, aby se něco podobného do budoucna neopakovalo!

Odpovědět

RE: Vizitka ÚCL

04.12.2020 v 0:09 Adam

Tak se zase uklidníme. Žádný extra průser to nebyl. Vše bylo opraveno. Správně připravený žák tyto základní otázky musí umět a chyba v nějakých testech ho stejně nesmí rozhodit. Co by pak dělal, až bude sám ve vzduchu žejo. . .

Odpovědět

Odpovědnost

02.12.2020 v 19:51 Jakub

Tak za tohle by měl někdo nést odpovědnost. Náš úřad je zase opět všem pro smích. I když tohle už skutečně k smíchu absolutně není. 

Odpovědět

Odpovědnost úředníků

04.12.2020 v 22:13 Standa

Smutným faktem doby je, že někteří z úředníků sedící na oddělení leteckého personálu na ÚCL značně přesluhují ať už morálně či věkem. V každé společnosti by za řadu selhání kterých jsme byli svědky v uplynulých letech tzv. padaly hlavy. Bohužel ne tak na ÚCL - to je jedinné štěstí pro pány C...a a H....a. Hold starého psa novým kouskům nenaučíš - jedinné co nás může přiblížit tomu jak fungují úřady na západě je generační obměna. Ideálně taková aby na ÚCL přišli lidi z praxe, z aerolinek, leteckých škol, servisů atd... prostě lidi kteří budou na problémy dneška a zítřka pohlížet pohledem někoho kdo přišel do styku s praxí a realitou leteckého bussinesu doma i v zahraničí. Nikoliv pohledem člověka který po škole nastoupil dráhu kariérního úředníka - všemohoucího pána nad prostým leteckým lidem.

Odpovědět

VÍTE NĚKDO POSTUP VÝPOČTU?

09.01.2021 v 14:21 Z

Zdravím, dokázal by někdo prosím poradit postup výpočtu?

Vypočítaná vzletová hmotnost: 2300 lbs, vypočítaná poloha těžiště: CG = 95.75 in,spotřebované palivo: 170 lbs na rameni: 87.00 in. Jaká je poloha těžiště po přistání? 

Odpovědět

Přidat komentář