ÚCL žádá školy o pomoc při tvorbě PPL otázek, část chce zveřejnit

11.05.2020 17 příspěvků

ÚCL žádá školy o pomoc při tvorbě PPL otázek, část chce zveřejnit
ÚCL žádá školy o pomoc při tvorbě PPL otázek, část chce zveřejnit (Zdroj: Aeroweb.cz)

Redakce Aerowebu získala dopis, v němž Úřad pro civilní letectví (ÚCL) žádá tuzemské Schválené organizace pro výcvik (ATO) o spolupráci při tvorbě databáze otázek pro teoretické zkoušky soukromého pilota (PPL). Plánem je sestavit komplexní databázi, jejíž tři čtvrtiny budou následně zveřejněny. Dopis však v kontextu dění prvních měsíců letošního roku budí spíše údiv.

Úřad v dopise přiznává, že „úspěšnost u teoretických zkoušek není příliš vysoká“, a to v důsledku obměny zkušebních otázek na začátku letošního roku. Letecké školy v návaznosti na to kritizovaly, že nevědí, jak mají studenty na nové testy připravovat, a požadovaly zveřejnění otázek, zmiňuje dále dopis podepsaný Vladimírem Horákem, ředitelem Odboru způsobilosti leteckého personálu.

Namísto pouhého zveřejnění již vzniklé nové databáze otázek však dopis nyní žádá letecké školy o spolupráci při vytváření zcela nové databáze. Plánem do budoucna je zveřejnit tři čtvrtiny těchto otázek a zkušební testy generovat z veřejné i neveřejné části.

Dopis blíže nevysvětluje, proč ÚCL nyní zásadním způsobem změnil svůj postoj ke zveřejnění otázek, ale zejména z něj není jasné, proč nezveřejnil části z již nově vytvořené, aktuálně používané databáze otázek. Stejně tak lze namítnout, že stačilo aktualizovat a nadále používat již léty prověřenou původní databázi otázek, případně ji doplnit částí nových otázek, aby se naplnila představa Úřadu o neveřejné čtvrtině otázek.

Vyjádření ÚCL aktuálně zjišťujeme.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Otázky?

11.05.2020 v 16:20 Slávek

Nejsou všechny otázky k dispozici v Aviationexam? Nerozumím, jaké jiné otázky chtějí dávat dohromady ... Když jsem dělal ATPL zkoušky, tak všechny otázky byly v Aviationxam. Nebyla jediná, se kterou jsem se nesetkal během přípravy a která by mě překvapila. Předpokládám, že stejné to je s PPL otázkami ...

Odpovědět

RE: Otázky?

11.05.2020 v 17:46 Vojtěch Novotný

Dovolte mi k tomuto tématu trošku rozvedení.

Pane Slávku, tak tomu není a nebylo. V AviationExam PPL otázky nejsou (nebo ne ty české). Naše ÚCL, co pamatuji, tak cca minimálně 15 let dozadu používalo při zkouškách PPL otázky, které máme zveřejněné zde na Aerowebu: https://www.aeroweb.cz/testy/

Na přelomu loňského a letošního roku ÚCL změnilo testové otázky, aniž by to komukoliv dopředu řeklo. ÚCL to neřeklo ani výcvikovým organizacím a ani uchazečům. Argumentem, proč ÚCL změnilo testové otázky bylo, dle vyjádření ÚCL to, že otázky jsou zveřejněny na Aerowebu. Viz. zde: https://www.aeroweb.cz/clanky/7143-ucl-zmenil-testy-pro-ppl-a-zpusobil-poprask

Následně ÚCL chvíli trápilo v nejistotě jak školy, tak uchazeče, aby teď po 5 měsících přišlo s tím, že úspěšnost uchazečů u testů je mizerná a je dle ÚCL potřeba vyrobit další nové testovací otázky, které se částečně zveřejní. Logiku v tom hledám marně.

Co je na původní testovací sadě otázek, která je veřejně dostupná, špatně, nikdo neví. Aeroweb klidně zveřejní jen 75% otázek, pokud zde je zakopaný pes. Ponechme teď stranou vůbec přístup ÚCL (a EASA ať jsme objektivní) k utajování otázek před adepty o zkoušky.

Nikdo neví, kde se vzala sada otázek, kterou teď ÚCL od ledna trápilo řadu zájemců o pilotní průkaz a všechny letecké školy a proč nezveřejní tyto aktuální otázky. Za Aeroweb jsme se na tyto a další otázky ÚCL zeptali a jakmile budeme mít odpovědi, určitě vás s nimi seznámíme.

Upřímně doufám, že zvítězí cesta transparentnosti a snaha o co největší vzdělání pilotů (a tím i míra bezpečnosti) jinými osvětovými metodami, než vyhazováním od zkoušek. Takovým počinům budeme na Aerowebu vždy tleskat a nabízet pomocnou ruku. Utajováním a hledáním co nejzákeřnějších otázek, ale nikdo z nikoho lepšího pilota neudělá.

Odpovědět

RE: Otázky?

11.05.2020 v 18:02 Alois Novotný

Nejsou. Na Avexu jsou jen ATPL/CPL/IR. Ppl ma každý úřad sám. Vidím to spíše jako krok k tomu, že jim konečně došlo že tak jak to dělají - tajení otázek apod to nepůjde, viz teď flying academy a jejich Austro Control zkoušení, kteří mají otázky veřejné.

Odpovědět

Flying Academy a Austro Control

11.05.2020 v 18:28 Vojtěch Drancl

Nejspíš jim Flying academy vypálil působiště a nyní, pokud by nic neudělali, každý rozumný člověk by šel k nim a CAA by samozřejmě odcházely finance. Je to logický krok od nich, i když je škoda že až po takovéto interakci soukromé firmy. Jinak si tento jejich krok nedokážu vysvětlit, vzhledem k tomu, že na začátku roku se tady Horák oháněl tím jak potřebuje nové "příšně tajné" otázky. Komouši.

Odpovědět

RE: Flying Academy a Austro Control

11.05.2020 v 20:04 Martin H.

Neřekl bych, že by jakoukoli státní organizaci / úřad nějak trápilo, kdyby lidé (=klienti) masově odcházeli jinam; na celkový rozpočet úřadu to žádný vliv mít nebude (nebo jen naprosto minimální) a jako benefit navíc úřadu ubyde práce s těmi otravnými klienty, že.

Tato akce dělá dojem, že když je tu teď ta 'konkurence' od Flying Academy via Austo Control, ÚCL se zpětně (!!) snaží o aspoň elementární transparentnost, aby z tohoto srovnání nevyšli tak blbě: může-li Austro Control zveřejnit 75 % otázek, aniž by v Rakousku padala letadla po tuctech, proč zdejší ÚCL zveřejnil celkem 0 otázek k PPL? To je samozřejmě první fail ÚCL, který je dnes už zcela evidentní a není třeba o tom vést další polemiky.

Do druhého failu ÚCL už velmi záhy MŮŽE vybublat i samotná slavná "nová databáze PPL otázek ÚCL":  jak už tady na Aerowebu zaznělo, např. teorie ATPL často obsahuje "tak zákeřně zamotanou otázku, která se vás bude snažit nachytat, že na ni správnou odpověď od pasu nevystřelí ani odborník na danou problematiku." A protože databáze PPL otázek ÚCL je neveřejná, nevíme teď, nejsou-li tyto otázky postaveny na stejném, tj. matoucím principu. Ale zjevně tu už brzy budou lidé, kteří si zkusí obě varianty těch testů a třeba o tom pak nebudou chtít mlčet, takže možná proto se teď ÚCL chytá stébla a "žádá o pomoc".

Odpovědět

Otázky a zmatek

12.05.2020 v 16:16 Anonym

Zúčastním se testu 25. května, jen jsem se chtěl pokusit zjistit, co Uřad vymyslel za otázky, a abych pomohl dalším učastníkum zkoušky.Ale teď jsem upřímně ztracen, nevím, jestli mně budou testovat ze staré databáze, z nové tajné databaze nebo z nových otázek, ke kterým bych mohl mít přístup (pokud to Uřad dovolí)

Kdyby jste měli další informace prosím napište. Muj výlet na UCL vam pak rád zdokumentuju.

Odpovědět

Lepší časy?

13.05.2020 v 9:03 Jiri

Zkouším to vidět pozitivně.

ÚCL změnil testy nešťastným způsobem a teď, po zpětné vazbě adeptů i škol a po srovnání s alternativami v blízkém zahraničí, přehodnocuje svůj přístup a chce se stát víc user-friendly. To nelze než ocenit.

V ideálním světě jsme mohli tento půlroční "fail" vynechat a také bychom nemuseli spekulovat, proč úřad není není se stávjícími otázkami spokojen a nechce je zveřejnit. 

Ale zaměřme se teď na rychlé narovnání stavu a doufejme, že jsme se poučili.

Odpovědět

testy

13.05.2020 v 11:14 Jajn

Jednoznačně pozitivní iniciativa. Na druhou stranu, moje osobní zkušenost po uvolnění karantény, 3 žáci PPL ( cca 10 hodin nálet ) přecházejí na ULL z důvodů financí, hadám, že podobný trend bude i jinde v CZ.

 

T.

Odpovědět

RE: testy

13.05.2020 v 14:23 Johny

Lidi co přecházejí na ULL asi nechtějí létat v komerční dopravě. A myslím, že většina studentů PPL v CZ (domácích i zahraničních), míří hlavně na komerční dopravu a chce se stát profesionálním pilotem. Pak je ti ULL dobré jen k soukromému létání pro zábavu za méně peněz... :-)

Odpovědět

RE: RE: testy

14.05.2020 v 11:47 mariov8

Není to tak úplně pravda. Nicméně současná situace: prudce rostoucí náklady na základní živobytí po dopadu Covid19 ma ekonomiku nutí lidi revidovat zbytné náklady a náklday na koníčky. Sám bych letos chtěl dodělat PPL (už jsem moc daleko abych to revidoval) a uvidím co dále. A můj cíl není profesionální kariéra, pouze bych rád do zahraničí lítal (ano vím, jde to i s ULL) a ne se plahočil po zemi. Ale můj bratr už podle mne uvažuje, že zůstane jenom u létání kolem komína. A na to mu, i z finančních důvodů, to ULL stačí. Nebo prevít počíítá, že se sveze se mnou... PPL = Private Pilot Licence, soukromá pilotní licence, jak to tak chápu. Měl by to být v mých očích těžší řidičák, pro letadlo. Pro soukromé osoby, u kterých nelze nepředpokládat, že chodí do práce, mají rodinu, děti, soukromý a pracovní život. Tudíž sice potřebují základy ze všech oborů důležitých pro letectví, aby byli na obloze bezpeční, ale tyto znalosti by měli být směřované k reálné praxi. Aby se mozková kapacita těchto lidí nezaměstnávala zbytečně na úkor důležitých věcí. Ostatně, takovou instrukci už jsem v letadle zažil. KISS... ona ta americká cesta má něco do sebe.

Ačkoliv mně také reakce UCL přijde hysterická a i u mne způsobila odklad zkoušek (prostě počkám co bude, mám i jiné starosti) , trochu jim rozumím. Zvolená cesta je katastrofa. Už to vědí, tak jenom aby náprava, na které snad pracují byla k lepšímu.

Odpovědět

Testy jsou zpět

25.05.2020 v 17:58 František Homolík

Zdravím všechny,

možná tahle informace někomu pomůže, takže jen hlásím, že na dnešním termínu PPL zkoušek byly opět původní otázky používané minulý rok, které si můžete procvičovat tady na aerowebu.

Hodně zdaru, Franta.

Odpovědět

RE: Testy jsou zpět

25.05.2020 v 19:43 Štěpán

To fakt? Já tam jdu zítra, tak snad to vydrží :D. Díky za zprávu, hned se mi bude líp spát.

Odpovědět

RE: RE: Testy jsou zpět

25.05.2020 v 21:42 Anonym

Ale pozor !Vaše trvzení není uplně pravdivé , otázky z aerowebu tvoří asi 35% všech dostupných otázek a nejsou vždy totožné . Zbytek otázek je z nové databáze...

Určitě je test lehčí než v lednu ale příprava mimo sady otázek aerowebu je nezbytná

Hodně štěstí všem

Odpovědět

RE: RE: Testy jsou zpět

26.05.2020 v 10:19 Martin

Tak dej vědět co a jak jdu na reparat ve čtvrtek únor byla hrůza 

Odpovědět

RE: RE: RE: Testy jsou zpět

26.05.2020 v 11:34 Anonym

To si před testama taháte z klobouku, co nabídnete studentům?

Může se toho chopit konečně někdo rozumný a dát tomu nějaký systém, který by se všem oznámil? Školy aby vědely, co mají studenty naučit. Studenti aby vědeli, co se mají naučit.

A né každý měsíc v tom dělat guláš!

Od ledna je to koncert UCL neschopnosti.

Děkuji

Odpovědět

RE: Testy jsou zpět

27.05.2020 v 16:19 Jiří

Ahoj, já tam byl v úterý 26.5. Z Aerowebu byla jen malá část otázek (doplněna o čtvrtou možnost odpovědi), nicméně test se dal v pohodě napsat, žádné velké chytáky nebo varianty lišící se o slovíčko tam nebyly. Dělal jsem ale pouze 4 předměty, u kterých jsem neuspěl v lednu (neměl jsem tehdy páru o nových testech, příprava ve formě otázek z AW zdaleka nestačila). Je ale pravda, že očekávání nových (těžkých) testů mě teď donutilo k důkladné přípravě, takže to vlastně splnilo účel. Přípravy nelituji:-) 

Odpovědět

RE: Testy jsou zpět

28.05.2020 v 7:38

27.5. jsem opakoval jeden předmět, test byl nový. Učebnice pilota 2019 na přípravu nestačí, doporučuji přečíst minimálně předpisy L2, L6 I a II, L-4444 a VFR příručkuNa stránkách úcl je osnova teoretických znalostí pro PPL.

Odpovědět

Přidat komentář