FOTO: Den otevřených dveří v Jaroměři 2019

17.06.2019

Fotografický návrat k leteckému a dětskému dni, který se v severovýchodních Čechách uskutečnil před třemi týdny.

V sobotu 25. května měl letecký bůh Termoska dobrou náladu, létalo se na mnoha letištích po celé republice. Dvě akce z toho množství přece jen vyčnívaly, Den otevřených dveří na 21. čáslavské základně taktického letectva a Den otevřených dveří a dětský den na letišti v Jaroměři, který jsem měl možnost zažít tak trochu z druhé strany barikády. Zasloužili se o to tři lidé, které jsem měl možnost na místě poznat, pan Martin Rezek, předseda rady AK, jeho manželka, hospodářka aeroklubu, paní Pavlína Rezková, a pan fotograf Jiří Sofilkanič, který nám ostatním v oranžových výstražných vestách dělal průvodce a anděla strážného při putování na místa, kam bychom se, vzhledem k daným bezpečnostním pravidlům, nikdy nedostali.

Název „dětský den“ je trochu zavádějící, před více než 15 lety tato akce vznikla na popud dětí manželů Rezkových, které sice poctivě chodily na letiště trávit svůj volný čas, ale chybělo jim vyžití také jiného druhu, a tak po jejich dotazu, proč že jejich kamarádi mohou chodit na dětské dny a ony tráví čas pouze na letišti, nebylo daleko k myšlence uspořádat podobnou akci přímo tam.

Program byl letos na dětské publikum také částečně orientován, děti – malí hasiči – také vystoupily v naprosto suverénně zvládnuté scéně hašení požáru domu, kterou předvedly včetně příjezdu houkajícího hasičského vozu. Program se pak postupem let stal pestřejším, při jeho tvorbě už pomáhalo více lidí a postupně se změnil v plnokrevný letecký den, kde se může celá rodina dokonale vyžít.

Pro ty větší (a hlavně tatínky) musím zmínit dopolední modelářskou část, která byla velmi zajímavá širokým spektrem modelů všech druhů, od spalovacích motorů po velké „jety“ a nutno říci, že vystoupení brala dech. Viděli jsme dokonce i upoutané modely, se kterými se setkáváme už velice málo. Modelářská skupina Great War Flying Circus předvedla věrnou leteckou bitvu z první světové války, viděli jsme akrobacii modelu Extry 330, viděli jsme létat Me Bf109 s řadovým dvouválcem a dokonalým zvukem, tryskový Me 163 Comet, L 39 Albatros… Bylo prostě na co se dívat.

Den se přelil do odpoledne a začal program velkých letadel. Proletěly čtyři L 39 z Centra leteckého výcviku a na ploše už stály připravené repliky prvoválečných strojů, namátkou jmenujme Pfalz, Fokker Dreidecker, Fokker D VIII, Sopwith Pup, pan Vladimír Handlík přiletěl z Mladé Boleslavi na replice Caudronu G 3, na které doletěl až do Francie. Stíhalo a střílelo se, divadlo to bylo krásné. Po dvouleté servisní přestávce jsme opět mohli vidět vrtulník Cobra s jeho nezaměnitelným zvukem. Vrcholem leteckého dne však byla akrobatická vystoupení Petra Kopfsteina a domácí skupiny Flying Bulls.

Celým dnem se nesla pohoda a hlasy spokojených dětí, prolézajících Z-42. Za sobotní zážitky celému týmu okolo manželů Rezkových patří veliký dík.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář