Prototypy Cessny Denali jsou téměř hotové, letět by měla ještě letos

24.05.2019

Prototypy Cessny Denali jsou téměř hotové, letět by měla ještě letos
Prototypy Cessny Denali jsou téměř hotové, letět by měla ještě letos (Zdroj: Aeroweb.cz)

Americký výrobce letadel Cessna je tři roky po představení modelu Denali před dokončením prvních prototypů. Podle koncernu Textron, pod nějž výrobce spadá, se aktuálně pracuje na celkem pěti prototypech. Tři z nich budou použity jako statické modely pro únavové zkoušky draku letadla a pro vývoj a testování interiéru kabiny. Zbylé dva letouny budou sloužit k letovým testům, které by měly odstartovat v druhé polovině letošního roku.

Denali by svým rozpětím 16,5 metru měla pojmout až devět cestujících, přičemž interiér bude možné nakonfigurovat s nákladním prostorem v zadní části kabiny. Co se letových parametrů týče, nová Cessna svého blízkého konkurenta - Pilatus PC-12NG - předčí jak v doletu, tak cestovní rychlosti. Konkrétně výrobce uvádí dolet 2 963 km a cestovní rychlost 519 km/h. V případě PC-12NG je to 2 800 km doletové vzdálenosti a 500 km/h jako parametr cestovní rychlosti.

Za lepší výkonové charakteristiky může především nová pohonná jednotka GE Catalyst. Ta nabídne 1 300 koňských sil a dostup až 31 000 stop. Jedná se o první motor, při jehož výrobě bylo využito 3D tisku, který umožnil spojit více menších součástí do jednoho celku. Razantně tak ubylo svárů a spojů, což by mělo přispět především k větší životnosti motoru.

O řízení pohonné jednotky se stará nový digitální systém FADEPC (Full Authority Digital Engine and Propeller Control). Ten zajišťuje jak řízení samotné pohonné jednotky, tak i ovládání pětilisté vrtule McCauley. To v kombinaci s poměrem stlačení 16 : 1 dává motoru o 10% zvýšení cestovního výkonu oproti jiným turbovrtulovým jednotkám.

První start protoypu GE Catalyst se uskutečnil v prosinci roku 2017 a nyní mají testovací pohonné jednotky počet hodin a cyklů simulující více než tři roky provozu v terénu. Za zmínku stojí také to, že motor je vyvíjen a vyráběn v české pobočce GE Aviation Czech.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Cessna


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář