Zemřel pan Jiří Kobrle, legenda českého sportovního letectví

17.05.2019 2 příspěvky

Zemřel pan Jiří Kobrle, legenda českého sportovního letectví
Zemřel pan Jiří Kobrle, legenda českého sportovního letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

V noci ze čtvrtka na pátek zemřel ve věku nedožitých 84 let letecký akrobat, zkušební pilot, mezinárodní rozhodčí, bývalý prezident Aeroklubu ČR, spisovatel a publicista Ing. Jiří Kobrle. Redakci Aerowebu to sdělil zdroj blízký rodině, který si nepřál být jmenován. Zprávu o úmrtí populárního pilota následně zveřejnila také letecká škola Fly For Fun, v jejímž týmu pan Kobrle rovněž působil.

Jiří Kobrle navždy odletěl
Jiří Kobrle navždy odletěl... / Foto Zlin Aircraft

Česká legenda leteckého sportu získala v roce 1967 stříbrnou medaili v letecké akrobacii v Zábřehu. O dva roky později vybojoval Jiří Kobrle v Kunovicích titul mistra republiky. V roce 1973 opět obsadil druhé místo v letecké akrobacii a tento úspěch zopakoval ještě v roce 1975. Účastnil se také evropských soutěží v letecké akrobacii, kde se v roce 1970 umístil v družstvech na třetím místě a o pět let později v družstvech na prvním místě. Po ukončení závodní kariéry pracoval jako funkcionář na domácích i zahraničních soutěžích.

Pan Kobrle zasedal v komisi letecké akrobacie a později jako viceprezident v Mezinárodní letecké federaci FAI, která mu v roce 2008 udělila Zlatou leteckou medaili za celoživotní práci pro světové sportovní letectví.

Kromě úspěchů v leteckém sportu působil Jiří Kobrle jako zkušební a testovací pilot. V posledních letech se věnoval také práci instruktora létání, mimo jiné i na simulátoru ULT-28 patřícímu letecké škole Fly For Fun. O letecké akrobacii napsal spolu s Janem F. Šárou knihu Vzdušné opojení.

Na Mistrovství ČR v letecké akrobacii 2007 poskytl naší redakci rozhovor.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

pohřeb pana Kobrleho

22.05.2019 v 12:43 MIroslav Kovář

Pohřeb pana Kobrleho se koná v pátek ve 12.00 ve velké obřadní síni krematoria Strašnice. Důstojné letecké rozloučení je se souhlasem příslušných orgánů zajištěno.  Vzdušný prostor v nejbližším okolí krematoria bude po dohodě s příslušnými stanovišti ŘLP  od 11.45 - 12.30 hod uzavřen. Upozorňuji na to, že krematorim se nachází v omezeném prostoru R9, vstup do něj není povolen bez souhlasu ŘLP. KOvář Miroslav

Odpovědět

informace

25.05.2019 v 18:24 Miroslav Kovar

Ve středu 29.května se  v leteckém muzeu na letišti Mladá Boleslav uskuteční pietní vzpomínkové setkání na pana Jiřího Kobrleho. Začátek v 16.30 hod.Přileťte-přijeďte zavzpomínat na legendu československého - českého letectví.

Odpovědět

Přidat komentář