Turbolety míří na čínský trh, zajistí regionální dopravu z Wu-chanu

27.02.2019

Turbolety míří na čínský trh, zajistí regionální dopravu z Wu-chanu
Turbolety míří na čínský trh, zajistí regionální dopravu z Wu-chanu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnosti Aircraft Industries se ve spolupráci s velvyslanectvím České republiky v Pekingu podařilo zprostředkovat kontrakt na prodej zatím tří letounů L-410 Turbolet do Číny. Letouny by měly sloužit místnímu dopravci Yingan General Aviation k regionální přepravě zejména v jihočínských provinciích. V následujících šesti letech plánuje kunovický výrobce dodat společnosti, mající bázi ve měste Wu-chan, další tři desítky letounů.

Letoun L410
Letoun L410 nachází v Asii široké využití, teprve nyní však vstupuje na čínský trh / Foto Aircraft Industries

Podmínkou úspěšného dokončení kontraktu je validace typového certifikátu L-410 UVP-E20, která by měla proběhnout letos. Certifikace pro čínský trh probíhá již od roku 2017 v souvislosti s dlouhodobým projektem ekonomické diplomacie zvaným A-Z řešení pro čínské letectví. Dalším důležitým krokem byla v témže roce návštěva zástupců čínského úřadu pro civilní letectví v Kunovicích, kde se seznámili blíže s letounem L-410. Koncem roku 2017 pak podepsala Evropská unie s Čínou dohodu Bilateral Aviation Safety Agreement nezbytnou pro proces certifikace.

Čína zažívá v oblasti civilního letectví velký rozvoj. Očekává se, že se do roku 2035 otevře 450 letišť, což činí přibližně dvojnásobek dnešního počtu. Čínský trh je tak do budoucna velice slibným odbytištěm pro letouny, letecké díly a další výrobky a služby spojené s civilním letectvím.

Mohlo by vás zajímat

Témata

L 410


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář