Za letadly do Drážďan

27.06.2016 3 příspěvky

Krásné město nedaleko českých hranic nabízí kromě známých kulturních a nákupních radovánek také potěchu pro letecké nadšence. Tři zajímavá místa navíc stihnete během jediného dne.

Za letadly do Drážďan
Za letadly do Drážďan (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pro kulturymilovného turistu jsou Drážďany velmi atraktivní místo. Ač by se to na první pohled nezdálo, pro milovníka letectví také. Na několika místech se tu skrývají netušené poklady. Při svém putování jsem narazil na tři místa, která spolu souvisejí a dají se zvládnout včetně cesty za jeden den dovolené.

Dopravní muzeum

Prvním zastavením leteckého nadšence je dopravní muzeum na Augustusstraße 1, které zabere asi nejvíce času. Jeho historie začíná v roce 1952, kdy bylo založeno v historické budově královského paláce, od roku 1876 zvaného Johanneum. Již dříve sloužila budova jako umělecká galerie a zbrojnice. První stálá expozice je z roku 1958 a jedná se o výstavu železničních vozidel, je zde k vidění třeba první německá parní lokomotiva Saxonia.

Verkehrsmuseum Dresden

Augustusstraße 1, 01067 Dresden
Web: http://www.verkehrsmuseum-dresden.de/cz/
Telefon: 0351 8644-0
E-mail: info@verkehrsmuseum-dresden.de

Ve třech patrech, které můžeme procházet, uvidíme velké množství exponátů ze všech oborů dopravy, dýchne na nás historie jízdních kol, motocyklů, automobilů osobních i nákladních. Mnohé z nich důvěrně známe, značky Wartburg, Robur, Simson či Trabant nás provázely mládím. Všechny expozice spojují léta 1970 až 1972, kdy spolu s ostatními byla založena také stálá expozice letecké dopravy.

Návštěvník zvyklý na množství exponátů např. v Národním technickém muzeu nebo v Leteckém muzeu ve Kbelích by mohl být zklamán, ale i když je expozice co do množství exponátů malá, není o nic méně zajímavá. V prvním ze tří sálů nás upoutá výstavka skvěle zpracovaných interaktivních modelů, na kterých je možné, je-li v místnosti méně dětí, si vyzkoušet fungování základních fyzikálních jevů s letectvím spojených. Vypustíte si mikrotenovou montgolfieru, uvidíte, jak vzduch obtéká křídlo, zkusíte si práci s aerodynamickým tunelem, zjistíte, v čem všem se letectví inspiruje přírodou, uvidíte vzorky konstrukčních materiálů moderních letadel a na videu se podíváte na jejich výrobu.


V muzeu jsou k vidění také letouny ze samotných počátků dnešního letectví

V druhém sále najdete tři čtvrtiny letadla AE-45 imatrikulace DM-VMD, modely létajících aparátů Hanse Gradeho, Otto Lilienthala nebo Huga Junkerse. Rovněž si můžete přečíst leccos o konstruktérech samotných, prohlédnete si několik leteckých motorů, uniforem a velké množství modelů dopravních letadel minulosti i současnosti. Jsou zde typy, které létaly u společnosti Deutsche Lufthansa (mezi lety 1963 a 1991 Interflug, následně se společnost vrátila k názvu Lufthansa).

Třetí sál je plný překvapení. Je věnován letecké výrobě v NDR a najdete zde exponáty, o kterých jste dosud neměli tušení. Jedná se hlavně o zachované části letadla Baade 152, o kterém jsme vám přinesli článek v polovině června. Těch bohužel není mnoho, jejich velká část včetně dokumentace byly na rozkaz Kremlu sešrotovány.


Tak vypadal kokpit letounu Baade 152 před lety...

Překvapivá je vitrína na konci sálu, jsou zde modely letadel, která měla navázat na typ 152. Myslím, že je veliká škoda, že ani u nás či v NDR vývoj těchto nesporně zajímavých strojů nesměl pokračovat, protože např. Baade 154 v turbovrtulové verzi by byl silnou konkurencí pro sovětský Il-18.


...a takto po nedávné rekonstrukci

Návštěva letiště

Opouštím dopravní muzeum a přicházím k odbavovací hale drážďanského letiště, která je zajímavá tím, že vznikla přestavbou původní výrobní haly pro licenční Iljušin Il-14 a stavěl se v ní také „Projekt 152“. Z padesátých let se zachoval původní portálový jeřáb. Letiště je sice menší, ale velmi moderní a vzhledem k dostupnosti, možnosti parkování a cenám letenek se stává stále oblíbenějším místem pro odlety na dovolené i pro české cestovatele.

Drážďany se staly také místem pro technické zázemí firmy EADS Elbe Flugzeugwerke, která provádí prohlídky letadel Airbus. Díky nevšední ochotě letištního personálu jsem pozoroval odlet letadla A380, které zde absolvovalo pravidelnou prohlídku.

Překvapením však ještě nebyl konec a na řadu přišlo velmi nečekané zastavení třetí.

Aerodynamická dílna

Paní Vetráková z letištní informační služby si již delší dobu vyměňovala se svým kolegou krátké věty. Protože nejsem němčinář, nevěděl jsem, o co jde, jen bylo jasné, že něco připravují. V jejich rukou se objevily klíče, postranními dveřmi jsme vešli do zákulisí odbavovací haly, kde mě v setmělém prostoru čekalo netušené překvapení.

Sami si pamatujeme, jak aktivně se za socialismu plnily direktivní příkazy, zvlášť, když přicházely z Moskvy. Kreml sice přikázal sešrotovat vše, co se „Projektu 152“ týkalo, ale naštěstí kdosi usoudil, že je škoda jeden z trupů tohoto letounu ničit, když se dá bez dalších nákladů využít jako sklad nářadí . Díky tomu se na trup č. 11 postupně zapomnělo.


Trup letounu Baade 152 sloužil jako sklad nářadí

V polovině devadesátých let přišlo někomu divné, že nářaďovna v kopřivách na berlínském letišti Schönefeld má aerodynamický tvar. Nalezený poklad byl převezen do Drážďan a od té doby se postupně renovuje.

Vybaven je pouze částečně, v trupu je také výstavka původních dílů, které se našly poschovávané v různých skladech a policích. Slouží jako obraz doby, kdy i velké myšlenky ustupovaly politickým důvodům.


Nyní obsahuje některé dochované díly a je i částečně vybaven

Na dálku proto ještě jednou děkuji za možnost tento skvost spatřit na vlastní oči. Každý čtvrtek je navíc možné si jeho prohlídku dohodnout i v českém jazyce. Letiště rovněž nabízí prohlídku stojánek, hasičské stanice či pracoviště meteorologů.

Máte tip na zajímavý výlet za letadly?

Prázdninové tempo života obvykle přeje cestování za vším možným. Máte-li pro ostatní čtenáře tip na zajímavý výlet za letecky laděnou kulturou, budeme rádi, pokud to sdělíte v komentáři pod článkem.

Delší literární kusy je možné poslat přímo na redakce@aeroweb.cz pro případnou článkovou publikaci.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Tipy

27.06.2016 v 12:14 Martin

Díky za tipy. Pro mnohé z vás by mohlo být velmi zajímavé i moderní muzeum vojenské historie (Militärhistorisches Museum der Bundeswehr, http://www.mhmbw.de/).

Odpovědět

Letecká muzea - info

28.06.2016 v 8:50 Joe, Czech Spitfire Club

Díky za článek. Web - celosvětový přehled leteckých muzeí http://www.aviationmuseum.eu Pár tipů na muzea v okolí, kde mají Spitfira http://www.czechspitfireclub.cz/?sekce1=spitfire&sekce2=muzea

Odpovědět

RE: Letecká muzea - info

28.06.2016 v 10:28 Martin

Letecké muzeum v Krakově můžu jen doporučit (stejně jako návštěvu samotného krásného města). Letadel mají spoustu, ale bohužel je vidět, jak venku trpí a na lepší konzervaci asi nejsou finance... Ale kde jinde se můžete podívat do papežského vrtulníku :) Jinak asi nejhezčí letecké muzeum jsem zatím navštívil v norském Bodø, tam se jim velmi povedlo. Jeden z nejzajímavějších exponátů je asi americký Lockheed U-2 Dragon Lady.

Odpovědět

Přidat komentář