Boeing pozastavil testování 777X. Objevil vadnou součástku u motorů

20.08.2024

Americký výrobce letadel Boeing má opět problémy. U připravovaného širokotrupého stroje 777X musel pozastavit letové testy poté, co objevil strukturální poškození mezi motorem a trupem.

Boeing 777X na letové přehlídce v anglickém Farnsborough
Boeing 777X na letové přehlídce v anglickém Farnsborough (Zdroj: Bloomberg/Getty Images | Jason Alden)

Společnost uvedla, že poškození objevila během plánované údržby. Ačkoliv blíže nespecifikovala, o jakou součástku jde, podle vyjádření jde o specifickou část mezi motorem a trupem, kterou si Boeing vyrábí sám. Společně s poškozeným strojem preventivně uzemnil i další tři stroje, které na testy používá a nyní se snaží chybu pochopit. 

"Náš tým mění (vadné) součástky a sbírá o nich poznatky. Letové testy budou obnoveny, jakmile bude vše připraveno," uvedla společnost v prohlášení na svém webu. Dodala také, že o situaci informovala jak americký úřad pro letectví, tak všechny zákazníky, kteří čekají celkem na 481 letadel.

Boeingu se totiž přerušení testů vůbec nehodí. Ačkoliv není jisté, jestli bude mít uzemnění nějaký vážný dopad, jde o další zdržení programu, který je už tak pět let za plánovaným datem dokončení. Vedení v čele s novým šéfem Kelly Ortbergem tak má zaděláno na další vrásky. 

Zdroj článku: CNBC

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Boeing


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář