USAF si u Boeingu objednal nástupce E-3A Sentry

14.08.2024

Americké letectvo (USAF) dokončilo proces zadání zakázky Boeingu na dodání prototypů letounu E-7A Wedgetail. Stroj má být náhradou za dosluhující E-3A Sentry.

Boeing E-7A Wedgetail
Boeing E-7A Wedgetail (Zdroj: Boeing)

Boeing E-7A patří do kategorie letadel pro včasnou výstrahu a kontrolu vzdušného prostoru (airborne early warning and control, zkráceně AEW&C). Letoun, jehož první let se konal před dvaceti lety, je modifikovaná verze letounu 737-700 s ikonickým výběžkem u ocasu (podle kterého také dostal přezdívku Wedgetail), kde jsou schovány radary a další vojenská zařízení. Jeho předchůdce, E-3A Sentry, je v provozu už téměř půl století a postupně přestává stačit potřebám moderních konfliktů.

USAF jakožto největší vlastník E-3A si je toho samozřejmě vědom a zadal Boeingu zakázku na dodání dvou prototypů. Ty by měl výrobce dodat do čtyř let, tzv. rapidní prototypový program, pod který je smlouva zařazena, pak má zajistit, že letoun bude osazen těmi nejlepšími přístroji, které aktuálně jsou. Současně letectvo začalo s výcvikem posádek v Austrálii, kde E-7A už je pár let ve flotile. Američtí vojáci se tak stihli například zúčastnit rozsáhlého leteckého cvičení Pitch Black.

Letoun je už několik let součástí například tureckého letectva (Zdroj: Wikimedia | Seattle Aviator)

„Tato dohoda je značným vítězstvím pro naše bojové piloty a utváří tak cestu k zajištění schopnosti letectva poskytovat pokročilou vzdušnou identifikaci pohyblivých cílů na další léta,“ uvedl Andrew Hunter z kanceláře amerického letectva pro akvizice, technologie a logistiku. „Jde o důkaz naší schopnosti zajistit a podpořit expertízu a investice našich partnerů a spojenců k podpoře společných bezpečnostních cílů,“ dodal.  

USAF plánuje zakoupit až 26 letounů E-7A, čímž se opět stane největším provozovatelem. Mezi další vlastníky E-7A patří Turecko, Jižní Korea a v procesu nákupu je i Velká Británie. Jako nástupce E-3A je označilo i NATO.

Zdroj článku: Flying

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Boeing


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář