ÚZPLN ruší možnost podat hlášení Excelem

06.08.2024 1 příspěvek

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Zdroj: Aeroweb.cz)

Úřad pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) s okamžitou platností ruší možnost podávat hlášení v podobě offline excelovského souboru s příponou .xlsm. Odvolává se na zvýšení kybernetické bezpečnosti. Důvodem má být snaha o navýšení kybernetické bezpečnosti, kdy hlášení mohou obsahovat skryté viry.

„Z důvodu zabezpečení požadované úrovně kybernetické bezpečnosti oznamujeme, že dále nebudeme akceptovat hlášení podaná pomocí offline excelovského souboru s příponou .xlsm. U takto zaslaných hlášení již není garantováno, že budou přijata,“ stojí v krátkém prohlášení na webu úřadu.

Pro podání hlášení ÚZPLN doporučuje evropský portál Aviation safety reporting (ECCAIRS 2) nebo online rozhraní reportovacího systému ÚZPLN.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Bezpečnost


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Bylo na čase

06.08.2024 v 13:47 Martin

Konečně si někdo všimnul že už nejsou 90. léta. Dělat v office balících dneska formuláře může tak nanejvýš technický analfabet. Kontrola formuláře takřka nulová (nebo to musí obsahovat scripty v BASICu a ty pak světe div se mohou obsahovat malware), má to tendence k rozsypání formátování, tvůrci formulářů je většinou vytváří blbě a automatizovaný zpracování je takřka nemožný protože každá verze office s tím formátem zachází jinak. Místo toho by se měly používat online formuláře a pro hromadné podání buďto strojově čitelné formáty XML, JSON apod., nebo API přístup.

Teď ještě aby se inspirovalo ÚCL které je bohužel stále ještě používá. :-( Třeba pomůže právo na digitální službu od začátku příštího roku ...

Odpovědět

Přidat komentář