Boeing zveřejnil jméno nastávajícího šéfa. S Calhounem se vymění ve čtvrtek

03.08.2024

Po oznámení rezignace Davea Calhouna musel Boeing hledat nového generálního ředitele. Nakonec si vybral dosavadního šéfa Rockwell Collins Kellyho Ortberga.

Kelly Ortberg se ve čtvrtek stane novým ředitelem Boeingu
Kelly Ortberg se ve čtvrtek stane novým ředitelem Boeingu (Zdroj: Boeing)

Robert Ortberg, známější spíše pod svým druhým jménem Kelly, se pohybuje v letectví už více jak 35 let. Mezi lety 2013 a 2020 byl prezidentem a generálním ředitelem Rockwell Collins, které dnes vystupuje jako Collins Aerospace, kde je dnes poradcem. Byl klíčovým mužem při akvizici společností United Technologies Corporation a začleněním do brandu Collins Aerospace v roce 2017. Krom toho byl také v představenstvu americké Asociace leteckého průmyslu.

Kariéru v letectví začal v roce 1983, kdy nastoupil jako inženýr do Texas Instruments. Do Rockwell Collins přišel o čtyři roky později a rychle se vypracoval do vedoucích pozic, nejprve jako projektový manažer nebo jako člen představenstva mateřské firmy RTX. Byl také členem představenstva u Aptiv PLC, lídra v architektuře automobilových systémů.

Do Boeingu má nastoupit 8. srpna, kdy vystřídá odstupujícího Davea Calhouna, který končí po čtyřech letech ve funkci předsedy a po 15 letech v představenstvu. Boeing to oznámil v tiskové zprávě.

Odstupující šéf Boeingu Dave Calhoun (Zdroj: Bloomberg/Getty Images)

 

„Představenstvo posledních několik měsíců provedlo hluboký a dlouhý proces hledání s cílem jmenovat nového ředitele a Kelly má správné vlastnosti a zkušenosti vést Boeing v jeho dalších krocích,“ uvedl předseda představenstva Steven Mollenkopf. „Kelly je zkušený lídr, který je v leteckém průmyslu hluboce respektován a má dobrou reputaci ze stavění silných týmů a vedení komplexních inženýrských a výrobních společností.“

„Jsem poctěn možností připojit se k této ikonické společnosti,“ uvedl Ortberg. „Boeing má úžasnou a bohatou historii jako lídr a průkopník v našem odvětví a jsem odhodlán spolupracovat s více než 170 tisíci oddaných zaměstnanců na pokračování této tradice, s bezpečností a kvalitou v čele. Čeká nás hodně práce.“

Mollenkopf také poděkoval Calhounovi za jeho služby. Zmínil hlavně jeho silné vedení, kterým „navigoval společnost skrze výzvy posledních let.“

Zdroj článku: Boeing

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Boeing


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář