POZVÁNKA: Slavnostní odhalení památníku čs. letců RAF

26.07.2024

Piloti z letiště Nymburk (LKNYMB) plánují uskutečnit slavnostní akci 14. září 2024 na ploše zdejšího letiště. Jde o slavnostní odhalení památníku čs. letců, kteří ve válečných letech 1940-1945 bojovali v řadách britského Královského letectva RAF.

Památník ve výstavbě
Památník ve výstavbě (Zdroj: Ing. František Adamec)

Na pamětní desce bude uvedeno celkem 7 jmen letců, všichni pocházejí z Nymburska, jmenovitě z města Nymburk a obcí Hořátev, Písková Lhota, Dobšice a Velenice. Tři z nich působili u 311. čs. bombardovací peruti, další tři jako stíhači u 313. čs. stíhací peruti a jeden u 6. operačního výcvikového střediska.

Nad akcí převzal záštitu Podvýbor pro letectví a vesmírný program Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a Městský úřad v Nymburce. Památník budují aviatici vlastními silami, finanční prostředky na realizaci akce získávají z dotací od MěÚ v Nymburce, všech čtyř uvedených obcí a také z veřejné sbírky, především mezi piloty na letišti. Případné příspěvky od dalších osob na transparentní účet číslo 5488179093/0800 přijmou s potěšením a oceněním.  

Začátek slavnostního aktu je plánován na 11:00 h. Případná změna času by byla zveřejněna na webu letiště.

Program zahrnuje přivítání účastníků, krátké projevy hlavních hostů, odhalení památníku, květinové dary, proslov vojenského kaplana, státní hymnu České republiky a závěrem možnost setkání a pohoštění v budově letiště.

Památník věnovaný našim předchůdcům - československým válečným letcům RAF, je chápán jako výraz úcty a uznání jejich činnosti i obětí v boji proti německému nacismu a za osvobození naší vlasti. V době, kdy hitlerovské Německo ovládalo celou Evropu, byli čs. letci na Západě po několik let jedinou skutečnou silou nasazenou do boje, která svým působením významně přispěla k řešení tzv. „československé věci“, jak ji prosazovala čs. exilová vláda v Londýně. Cílem bylo dosáhnout plné svrchovanosti a územní celistvosti ČSR v jejích předmnichovských hranicích. Za to patří čs. letcům ve službách RAF naše poděkování. Na činy osob, které se postavily proti agresi nelze nikdy zapomínat a jejich postoje jsou aktuální i v současnosti.

Organizátoři prosí, aby účastníci, plánující přílet svými letadly, byli na místě nejpozději v 10:00 h. Z důvodu omezení kapacity je nutné se včas přihlásit na webu letiště. Je potřeba brát v úvahu, že akce může být zahájena průletem vojenských letounů.

Budova a hangár LKNYMB (Zdroj: Ing. František Adamec)

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář