AKTUALIZOVÁNO: Celosvětový IT výpadek postihl i pražské letiště. Nejvíce na něj doplatil Ryanair

19.07.2024

Pražské letiště může letos atakovat rekordy, zatím mu ale svět háže klacky pod nohy
Pražské letiště může letos atakovat rekordy, zatím mu ale svět háže klacky pod nohy (Zdroj: Letiště Praha)

Aktualizace 14:30: Přidali jsme informace o obnovení provozu a další statistiky

Letošní léto je pražskému letišti snad zapovězeno. Po problémech s nakládkou a vykládkou zavazdel na začátek měsíce dnes oznámilo problémy s odbavovacím systémem. Ten má celosvětový výpadek. Pražské letiště později oznámilo, že přešlo na záložní systém.

„Letiště Praha postihl výpadek celosvětového odbavovacího systému, který využívá větší množství leteckých společností. Dochází tak ke zpoždění některých odletových linek,“ hlásají webové stránky i sociální sítě letiště. Podle ČT vedle Španělska a Německa hlásí problémy také Turecko, Austrálie a Británie, kde se problém týká i železnic. Letiště v Curychu na 3,5 hodiny dokonce úplně zastavilo provoz, velké omezení zavedlo i letiště Schiphol v Amsterdamu. Podle grafu společnosti FlightRadar24 bylo na londýnských letištích Gatwick a Stansted zrušeno více jak 90 % letů.

Poměr zrušených letů ve Velké Británii (Zdroj: Sky News | FlightRadar24)

Švýcarské letiště obnovilo provoz ve 13:45. Stejně tak pražské letiště oznámilo, že dopolední lety s výjimkou linky do Neapole, kde je špatné počasí, už odletěly. Cestujícím je doporučeno dopředu sledovat přehled letů u svých dopravců nebo na stránkách letišť. Nejvíce se výpadek dopadl Ryanairu, kterému nefungoval online check-in, na kterém je chod společnosti významně postaven. Na letišti v Edinburghu se tak tvořily dlouhé fronty, cestující pak byli nuceni vypisovat své údaje do papírových formulářů.

Problémy tří největších dopravců ve Velké Británii v číslech (Zdroj: Sky News | Downdetector)

 

Na vině je firma Crowdstrike, která patří mezi špičky v kybernetické bezpečnosti cloudových řešení. Společnost údajně již lokalizovala problém v aktualizaci svého antivirového programu a odstranila ho, potvrá ale minimálně několik hodin, než se systémy opět zprovozní.

„Crowdstrike aktivně spolupracuje se zákazníky postiženými chybou nalezenou v updatu pro Windows počítače. Počítače s Mac OS a Linuxem nejsou zasaženy. Nejedná se o bezpečnostní incident ani kyberútok,“ uvedl šéf společnosti George Kurtz.

V Belfastu nefungovaly ani informační tabule. Informace o letech tak byly vypisovány na tabule (Zdroj: Sky News | Martin McElroy)

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář