10 nejkratších letů širokotrupým letadlem na světě

06.07.2024 2 příspěvky

Letní sezóna nabírá na obrátkách a vzdušný prostor praská v pomyslných švech. Jeho nedílnou součástí jsou i širokotrupá letadla jako Boeing 787 nebo Airbus A350, která jsou schopna na jedno tankování uletět i 15 tisíc kilometrů. My jsme se ale soustředili na opak a přinášíme vám deset nejkratších letů, která těmito lety můžeme podniknout.

A350-900 Air France
A350-900 Air France (Zdroj: Air France)

10. Milán - Zurich

První let nás nechá ještě nad evropskou pevninou, je to ale naposled. Z italského Milána, proslulého módou, si můžete udělat krátký půlhodinový skok do švýcarského Curychu, jednoho z nejbohatších měst Evropy. Lepší způsob, jak ukázat peníze a během polední pauzy si odskočit na nákupy luxusních značek rozhodně nenajdete.

Aerolinka: Ethiopian Airlines

Vzdálenost: 127 mil

Průměrná doba letu: 35 minut

Letadlo: Airbus A350-900

Trasa: Addis Ababa (ADD) – Milan-Malpensa (MXP) – Zurich (ZRH) – Milan-Malpensa (MXP) – Addis Ababa (ADD)

9. Guatemala City - San Salvador

Další let nás přesouvá do střední Ameriky, konkrétně mezi dva španělsky mluvící státy Guatemalu a Salvador. Jejich hlavní města jsou od sebe vzdálena stejně jako Milán a Curych, během chvilky tak můžete procestovat bezmála třetinu oblasti. Obě města mají skvostné kostely a muzea a jsou známé svým nočním životem.

Aerolinka: Iberia

Vzdálenost: 126 mil

Průměrná doba letu: 35 minut

Letadlo: Airbus A330-200

Trasa: Madrid (MAD) – Guatemala City (GUA) – San Salvador (SAL) – Madrid (MAD)

8. Dháka - Sylhet

První linka pro Asii a také Boeing. Vlajkový dopravce Bangladéše vás svými Boeingy 777 a 787 vezme na 25 minutový vnitrostátní let mezi hlavním městem Dháka poblíž středu země a městem Sylhet poblíž severovýchodních hranic z Indií. Překrásná historická architektura hlavního města se kloubí s moderní výstavbou Sylhetu, kde najdete například stadion na kriket, který se svou kapacitou vyrovná pražské epet Aréně.

Aerolinka: Biman

Vzdálenost: 121 mil

Průměrná doba letu: 25 minut

Letadlo: Boeing 777-300ER, 787-8, 787-9

Trasa: Dhaka (DAC) – Sylhet (ZYL) – London (LHR)/ Manchester (MAN) – Sylhet (ZYL) – Dhaka (DAC)

7. Bridgetown - Sv. Vincent

Čtvrtá trasa nás z Asie vrací do Ameriky, konkrétně do Karibiku. Letiště na ostrově Svatý Vincenc zde spojuje s hlavním městem Barbadosu Bridgetownem půlhodinový let Virgin Atlantic. Karibik je pověstný především svými plážemi, které patří mezi ty nejhezčí na světě. V Bridgetownu navíc naleznete i muzeum, katedrálu nebo synagogu.

Aerolinka: Virgin Atlantic

Vzdálenost: 112 mil

Průměrná doba letu: 30 minut

Letadlo: Airbus A330-300

Trasa: London (LHR) – Bridgetown (BGI) – St. Vincent (SVD) – Bridgetown (BGI) – London (LHR)

6. Ning-po - Šanghaj

Vracíme se do Asie a opět to bude vnitrostátní let. Na východním pobřeží Číny si můžete ve městě Ning-po sednout do Dreamlineru a za 40 minut se objevit v nejlidnqatějším městě Číny, Šanghaji. Zatímco Ning-po je více klidné, s nespočtem chrámů, Šanghaj je metropole, kde najdete opravdu vše. Od Disneylandu po jedno z největších obchodních center světa.

Aerolinka: Shanghai Airlines

Vzdálenost: 93 mil

Průměrná doba letu: 40 minut

Letadlo: Boeing 787-9

5. Kanton - Hong Kong

V Číně ještě zůstaneme, posuneme se jižněji po východním pobřeží. Cathay Pacific zde nabízí taktéž 40 minutovou cestu, tentokrát jde ale o dvě megalopole obchodu. Zatímco v Kantonu žije podle posledních odhadů cca 15,3 milionu obyvatel, autonomní Hong Kong jich má jen polovinu, jde ale přitom o jednu z nejhustěji osídlených oblastí světa a významné ekonomické a obchodní centrum světa. Jeden mrakodrap vedle druhého, zasazené mezi kopce. Naleznete zde další Disneyland nebo obrovskou sochu Budhy.

Aerolinka: Cathay Pacific

Vzdálenost: 84 mil

Průměrná doba letu: 40 minut

Letadlo: Airbus A330-300

4. Douala - Malabo

Pomyslná bramborová příčka nás poprvé zanese do Afriky. Mezi kamerunským městem Douala a Malabem v Rovníkové Guinei létá Ethiopian Airlines, než si ale uvědomíte, že jste ve vzduchu, už jste zase na zemi. Let totiž trvá pouhých 20 minut. Zato se ale můžete proletět tím nejlepším, co je v širokotrupé nabídce k mání. Snad jen A350-1000 tu chybí.

Aerolinka: Ethiopian Airlines

Vzdálenost: 72 mil

Průměrná doba letu: 20 minut

Letadlo: Airbus A350-900, Boeing 787-8 & 787-9

Trasa: Addis Ababa (ADD) – Douala (DLA) – Malabo (SSG) – Addis Ababa (ADD)

3. Antigua - Sv. Kryštof

Bronzová příčka nás vrací zpět do Karibiku. Tato oblast poblíž Ameriky má spoustu malých ostrůvku, mezi kterými se jde samozřejmě přepravovat loděmi, ale letadlo je zkrátka pohodlnější a rychlejší. Mezi bývalými britskými koloniemi Sv. Kryštof a ostrovním státem Antigua A Barbuda vás za 25 minut přepraví „triple sedma“ právě British Airways. Pravda, nejde o úplně nejmodernější a nejlepší letadlo v nabídce, na tak krátký let ale více než postačí.

Aerolinka: British Airways

Vzdálenost: 62 mil

Průměrná doba letu: 25 minut

Letadlo: Boeing 777-200/ER

Trasa: London (LGW) – Antigua (ANU) – St. Kitts (SKB) – Antigua (ANU) – London (LGW)

2. Zanzibar - Dar es Salaam

Stříbro v našem žebříčku putuje do Tanzánie. Mezi ostrovem Zanzibar a největším městem Tanzánie Dar es Salaamem létá hned vícero společností, záleží jen, jestli máte raději služby Francouzů nebo Holanďanů. Pokud byste si ale chtěli vybrat Air France, měli byste pospíšit. Dopravce od poloviny listopadu plánuje nahradit Dar es Salaam Kilimandžárem, což linku mírně protáhne. Na druhou stranu, plánuje na ni nasadit Airbus A350. Od této zimy tak budete moci během jedné dovolené jak vylézt jednu z nejoblíbenějších hor, tak okusit nádherné pláže.

Aerolinka: Air Tanzania, Air France, KLM

Vzdálenost: 45 mil

Průměrná doba letu: 15 minut

Letadlo: Boeing 777-200/ER, 787-8, 787-9

Trasa: Paris (CDG)/Amsterdam (AMS) – Zanzibar (ZNZ) – Dar es Salaam (DAR) – Paris (CDG)/Amsterdam (AMS)

1. Brazzaville - Kinshasa

Vítěznou oblastí se stává Kongo, respektive jeho dvě poloviny. Dva státy, které rozděluje řeka, mají mezi svými hlavními městy jen 16 mil, Air France ale přesto stojí za to zde na lince z Paříže nasadit dokonce Airbus A350-900. Let ale trvá jen 12 minut, takže nečekejte, že si komfort aktuálně asi nejoblíbenějšího letadla užijete. Obě města ale mají co nabídnout, především pokud máte rádi kostely a přírodu.

Aerolinka: Air France

Vzdálenost: 16 mil

Průměrná doba letu: 12-15 minut

Letadlo: Boeing 777-200/ER, Airbus A350-900

Trasa: Paris (CDG) – Brazzaville (BZV) – Kinshasa (FIH) – Paris (CDG)

Naprostá většina letenek lze zakoupit přímo na stránkách daných dopravců. Vyjímkou jsou trasy mezi Guatemala - San Salvador a Brazzaville - Kinshasa, které jsou tzv. triangulační a není jednoduchý způsob, jak si letenku zařídit. 

Článek byl připraven ve spolupráci s webem Samchui.com

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Zajímavosti


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

LOT

07.07.2024 v 19:12 Martin

LOT každorocně, jednou, dvakrat přelítává své 787-8 na bězné lince KRK-WAW, nebo KTW-WAW. Číslo letu vždy začíná 19, tak to jde poznat.

 

Odpovědět

ATR

08.07.2024 v 8:27 Václav

No vida. A tady bezela debata, ze ATRka (TurboProp) na vzdalenostech pod 1000 mil TurboFan nikdy nenahradi ;)

Odpovědět

Přidat komentář