FOTO: Airshow Žamberk 2024

03.07.2024

Koncem června se na letišti v Žamberku konala tradiční Airshow. K vidění byly současná i historická vojenská letadla, ale i kluzáky, vrtulníky nebo akrobatické vystoupení Martina Šonky.

Organizování leteckých dnů na tomto letišti se jako červená nit táhne od 21. 9. 1947. Prvního leteckého dne na tehdy novém letišti. se zúčastnilo 31 motorových letadel a přišlo 6000 diváků. (Letos jich přišlo cca 3300).

Další letecké dny následovaly v éře Svazarmu a v tomto století se opakují zhruba po dvou letech.  Když k těmto aktivitám přičteme organizaci akcí Plachtařkého Old Timer Klubu a příští rok možná Navigační pohár Petra Tučka, je vidět, že se v aeroklubu opravdu členové nenudí.

Další letecké dny následovaly v éře Svazarmu a v tomto století se opakují zhruba po dvou letech. 

Když k těmto aktivitám přičteme organizaci akcí Plachtařkého Old Timer Klubu a příští rok možná Navigační pohár Petra Tučka, je vidět, že se v aeroklubu opravdu členové nenudí.

Počasí organizátorům přálo, z nižších Stratocumulů se staly nádherné Cu humilis, vítr se usadil do kýžených parametrů a show mohla začít.

Samotná letecká vystoupení začala přeletem armádního stroje CASA C-295, který jsme v průběhu dne viděli třikrát a pak se program rozjel jako dobře namazaný stroj. AN-2 a parašutisté, sbírka krásných větroňů, Duo Discus, Blaník, ASK 21, Ventus s pomocným motorem, včetně zajímavého německého Scheibe L-Spatz 55 – Vrabce, s klouzavostí 29, jeden z nich u nás létá dokonce motorizován. Nádherný byl také americký Boeing A-75L3 Stearman, CASA 1-131E, Cessna a vrtulníky. Den zpestřil také Martin Šonka, který létal na dvou letounech – Z-142 a Extra 300SR.

Akrobatická show Martina Šonky v Z-142 (Zdroj: Youtube | Miroslav Štěpán)

Neuvěřitelné vystoupení plné pyrotechnických efektů jsme viděli v podání skupiny Pterodactyl Flight, scéna z bojů 1. světové války je tak věrná, že místy mizí úsměv z tváře. 

 Koho dalšího jsme mohli vidět a pozorovat, vidíte ve fotografiích, všimněte si, že nelétala jen „velká“ letadla, ale i modeláři měli v programu významné místo.

Rekonstrukce bitvy z 1. světové války (Zdroj: Youtube | Miroslav Štěpán)

Celkem se organizace leteckého dne zúčastnilo 80 lidí, z toho 35 členů AK Žamberk (v den konání akce) a kdo podobnou akci pořádal, ví, co je za ní práce. Neobejdete se například bez sponzorů, což je dnes pro mnohé akce limitující faktor, na jejich získávání se účastnila celá členská základna. Velmi důležitou součástí je spolupráce s Armádou ČR. Ukázky její letecké techniky tvoří významnou část dne, totéž platí o Centru leteckého výcviku Pardubice, což je civilní organizace , která je součástí státního podniku LOM Praha. Byl to nádherně strávený den, za který se všem, kteří se na něm podíleli, sluší projevit díky a vděčnost.

Organizační tým:

Miroslav Sklenář (VLP), letový ředitel,
Vlastislav Diblík, hospodář,
Filip Sklenář,
Tomáš Mikulecký
Jan Václavík
Tomáš Moravec
Ondřej Štěpán
Miroslav Štěpán

 

Autor fotografií: Ilja Petřík

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář