Letiště Václava Havla obnovilo přímou linku do kazašské Astany

22.05.2024

Letiště Václava Havla ve středu obnovilo další z mimoevropských destinací, které přerušila pandemie. Lety do kazašského hlavního města Astany bude provozovat aerolinka SCAT Airlines.

Boeing 737 (reg. UP-B3737) společnosti SCAT Airlines dosedl na ruzyňskou dráhu 06/24 přesně v 11:30, na českém hlavním letišti se ale zdržel pouze hodinu a půl. Inaugurační let byl zaplněn jak na příletu, tak odletu, kdy ho pro svou cestu zpět domů využila i kazašská hokejová reprezentace, která neprošla do play-off mistrovství světa.

„SCAT Airlines spustily lety do Prahy už v červnu 2019 a za první rok provozu přímé lety využilo přes 30 tisíc cestujících,“ uvedl Jiří Vyskoč, šéf leteckého rozvoje Letiště Praha. „Jsme velmi šťastní, že můžeme oslavit návrat této linky, která význámně podpoří turismus obou zemí. Za loňský rok navštívilo Česko více než 15 tisíc kazašských turistů a přímé lety toto číslo jen navýší.“

Dyussenbayev Bakyt, velvyslanec Kazachstánu v ČR uvedl, že doprava je klíčovou složkou v upevnění vztahů mezi oběma zeměmi. „(Doprava) pomáhá vztahům politickým, ekonomickým, turismu, obchodu nebo mezilidskému obchodování. Jsem toho názoru, že přímá linka Praha-Astana přinese utváření vztahů mezi našemi zeměmi a firmami a že uvidíme hodně turistů v obou zemích.“

Autor fotografií: Aeroweb.cz | Marek Baloun

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář