Nad Norskem přeletělo ruské dopravní letadlo

22.12.2023 2 příspěvky

Ruskému Boeingu 777 bylo povoleno krátce vstoupit do evropského vzdušného prostoru poté, co u pobřeží Norska jeden z cestujících začal krvácet do břicha. Nouzové přistání bylo ale zakázáno.

Boeing 777 v barvách ruských Nordwind Airlines
Boeing 777 v barvách ruských Nordwind Airlines (Zdroj: Wikimedia | Anna Zvereva)

Stroj 777-300ER (reg. RA-73847) společnosti Nordwind Airlines operoval v pondělí let N4555 z moskevského letiště Šeremetěvo do Varadera na Kubě. Po proletění nad Murmanskou oblastí a opuštěním pevniny stroj zamířil nad norské moře, kde se ale otočil a zamířil zpět k pevnině. Jednomu s pasažérů totiž praskly žaludeční vředy a měl vnitřní krvácení.

Posádka se rozhodla pro návrat do Moskvy, která byla v bodě otočky vzdálena 5 hodin letu. Kvůli vážnosti situace a nutné úspoře času bylo ale nutné vstoupit nad pevninu přes letový prostor Norska. Posádka nejprve žádala norské řízení letového provozu o odklonění do Osla, to ale dovoleno nebylo. Místo toho mohlo letadlo beztrestně přeletět nad severem země a pokračovat dále do Ruska. Po přistání v Moskvě byl pasažéř okamžitě převezen do jedné z nemocnic.

Letoun se při návratu dostal nad Sever Norska (Zdroj: Flight Radar 24)

 

Ruská letadla nesmí vstoupit do evropského vzdušného prostoru od 28. února 2022 v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Mezikontinetální lety do spřátelených zemí, jako je například Kuba tak trvají mnohonásobně déle, než normálně. Let N4555 se do Varadera znovu vydal o 4,5 hodiny později.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

do Finska?

22.12.2023 v 10:50 Petr

přeletět nad severem země a pokračovat dále do Finska. Po přistání v Moskvě byl pasažéř okamžitě převezen do jedné z nemocnic.

Takže letěli do Finska nejprve? 

 

Odpovědět

RE: do Finska?

23.12.2023 v 20:57 Marek

Dobrý den,

samozřejmě bylo myšleno do Ruska. Nad Finskem letadlo neprolétalo.

Děkujeme za upozornění, chyba byla opravena.

 

S pozdravem

Marek Baloun, šéfredaktor

Odpovědět

Přidat komentář