Textron odhalil druhou generaci Citationu CJ3

18.10.2023

Na probíhajícím veletrhu NBAA v Las Vegas představil Textron Aviation druhou generaci letounu Citation CJ3. Oproti původnímu modelu bude mít autothrottle, systém Garmin G3000 a moderní kabinu.

Cessna Citation CJ3 Gen 2
Cessna Citation CJ3 Gen 2 (Zdroj: Textron Aviation)

Textron stroj představil zatím pouze jako nepohyblivý model, dopodrobna ale popsal všechny plánované novinky. V kokpitu budou piloti mít nově o 11 cm více místa na nohy a dominovat mu bude dotykové displeje se systémem Garmin G3000. Díky tomu mohl Textron implementovat systémy jako autothrottle, Enhanced Vision System (příplatková výbava) pro lepší soustředění nebo datalink propojení GDL60 pro bezdrátové sdílení letových plánů, aktualizace databází nebo diagnostiky letadla. Nebudou chybět ani oblíbené systémy jako TCAS a TAWS, Garmin Safe Taxi nebo meteoradar GWX 8000 StormOptix. Na požádání bude moci do kabiny být nainstalován například satelitní telefon a rádio, internet, nebo datalink pro komunikaci s FAA.

Páky motorů bude nyní moct ovládat i systém (Zdroj: Textron Aviation)

 

Vylepšení se dostalo samozřejmě i v kabině. Nová otočná sedadla budou mít polohovatelné opěrky zad, výsuvný stolek a každý cestující bude mít možnost si nabít svá elektronická zařízení buďto bezdrátově, nebo skrze USB-C port. V podlaze a stěnách je nově zabudováno RGB ambientní osvětlení a prostor mezi sezením a kokpitem bude možné doplnit o kuchyňku s ohřevem, mrazákem a vysokoproudou zásuvkou na kavovár. Toaleta v zadní části letadla pak dostala stropní okna přivádějící přírodní světlo, doplňkové umyvadlo a samotné WC bude nově možné čistit zvenčí letadla.

Kabina má nově posuvná a otočná sedadla a ambientní RGB osvětlení (Zdroj: Textron Aviation)

 

Cj3 Gen 2 pojme až deset osob a bude poháněna dvojicí motorů FJ44-3A od Williams International s výkonem 2 820 lb (12,54 kN). Výrobce slibuje dolet 3 778 km, maximální cestovní rychlost 770 km/h a rychlost stoupání až 1 365 m/min. Délka letounu je 15,6 m, výška 4,6 m a rozpětí křídel 16,26 m. MTOW je 6 291 kg.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Business Cessna


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář