Embraer přidá autothrottle pro Phenom 300E

16.10.2023

Embraer oznámil, že od třetího kvartálu 2024 bude možné vybavit Phenomy 300E systémem autothrottle. Modernější avionika posouvá schopnosti brazilského lehkého business jetu blíže k větším business jetům.

Moderní cockpit Embraeru 300E
Moderní cockpit Embraeru 300E (Zdroj: Embraer Executive Jets)

Brazilský výrobce letadel přichází po poptávce zákazníků s novinkou v podobě autothrottlu (funkce automatického ovládání tahu motorů) u Phenomu 300E. Autothrottle bude integrován v rámci Garminu G3000. Embraer bude autothrottle nabízet i pro letadla vyrobená od roku 2022 

Stephen Friedrich, obchodní ředtitel Embraer Executive Jets, uvedl: „Často jsme dostávali dotazy od pilotů majitelů Phenomu 300E ohledně autothrottlu. A teď je to konečně něco, co můžeme poskytnout pro naše zákazníky." Jeho kolega Ricardo Carvalhal dodal: „Je to podobné jako přechod z manuální převodovky na automat. Díky tomu určitě snížíme pracovní zátěž pilotů."

Autothrottle bude propojen se systémem nouzového sestupu (EDM), který automaticky zahájí sestup letadla v případě poklesu tlaku v kabině. Bez autothrottle systému musí pilot stáhnout plynové páky na volnoběh, se zabudovanym autothrottlem ale jsou páky v případě nouzového sestupu staženy automaticky.  

Phemon 300E je poháněn dvěma motory Pratt & Whitney Canada PW535 a na své palubě může pojmout až 10 cestujících. Dolet letadla s pěti pasažery je 2010 námořních mílí (3 723km). Phenomy 300E a Phenomy 100 jsou kompletovány v Melbourne na Floridě. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář