O víkendu proběhne akce Cihelna. K vidění budou Gripeny a vrtulníky

18.08.2023

Už tento víkend 18. a 19. srpna se v prostoru u Vojenského muzea Králíky uskuteční po dvouleté pauze 24. ročník Dne Sil podpory – Cihelna 2023. Akce je určena všem příznivcům vojenské historie, techniky, historické a současné výzbroje. Hlavním organizátorem je město Králiky, které už řadu let akci pořádá pod záštitou hejtmana Pardubického kraje

Akce Cihelna nabídne širokou ukázku vojenské techniky
Akce Cihelna nabídne širokou ukázku vojenské techniky (Zdroj: kapitánka Helena Řebíčková)

Letošní 24. ročník začne v pátek 18. srpna ve 14 hodin generálním nácvikem. V sobotu 19. srpna bude akce pokračovat už od 9:30 vystoupením Vojenské hudby Olomouc. Po výstřelu ze samohybné kanonové houfnice DANA (152 mm ShKH) a průletu letounů JAS-39 Gripen bude oficiálně akce zahájena. Od 10:30 bude následovat společné defilé vojenské techniky. Poté se v dynamických ukázkách představí složky Integrovaného záchranného systému, Celní správy ČR nebo Vězeňské služby ČR.

„Věřím, že zpráva o konání vojensko-historické akce Cihelna v Králíkách potěší všechny fanoušky vojenské historie. Ve spolupráci s organizátory, městem a Armádou České republiky uděláme maximum proto, aby se opět jednalo o akci, na kterou si najdou cestu tisíce návštěvníků tak, jak tomu bylo v předcovidových letech. Armáda je pro pořádání akce klíčová, a to jednak z organizačního hlediska, ale především také z hlediska statických ukázek moderní techniky, která na louce nad vojenským muzeem ani letos nebude chybět,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Kluby vojenské historie pak ve více než hodinové ukázce nabídnou poutavou historickou rekonstrukci bojů z roku 1944 souvisejících se Slovenským národním povstáním. „Letos jsme zvolili nepříliš tradiční téma, které divákům nabídneme poprvé. Věříme, že zásadní události tohoto povstání přiblížíme co nejvíce, aby si diváci vychutnali opravdovou historickou podívanou,“ vysvětlili organizátoři z vojenských klubů.

Cihelny 2019 přivedly spousty zájemců o vojenskou techniku (Foto: kapitánka Helena Řebíčková)

 

Logistické zabezpečení

Výstavbu polní logistické základny pro akci poprvé zabezpečí Prapor podpory nasaditelných sil z Rakovníku a již tradičně také Středisko zabezpečení Agentury logistiky. „V průběhu několika dní vybudují více než tři desítky vojáků zázemí pro logistické zabezpečení akce. To bude zahrnovat výstavbu polního parku techniky, oplocení, elektrické sítě, výdejnu pohonných hmot a maziv, sociálního zázemí, prostoru pro výdej stravy. Současně zde také zabezpečí dozorčí službu po dobu příprav a konání akce,“ řekl na dnešní tiskové konferenci ředitel Sekce logistiky MO brigádní generál Róbert Bielený.

Už od pátečního odpoledne budou v prostoru k vidění desítky kusů vojenské a historické techniky včetně kolových obrněných transportérů Pandur II, lehkých obrněných vozidel Iveco, samohybné kanonové houfnice DANA, tanku T-72, bojových vozidel pěchoty BVP 2, zdravotnické ale i podpůrné techniky. Dále se představí výstrojní součástky nebo moderní a historické zbraně. Prapor podpory nasaditelných sil bude prezentovat své jednotky zabezpečení přeprav (MCT).

Za Pozemní síly Armády ČR se do akce zapojuje například 41. mechanizovaný prapor Žatec nebo 153. ženijní prapor Olomouc. Nechybí ani Agentura personalistiky a Agentura vojenského zdravotnictví. Vzdušné síly přiletí s letouny JAS-39 Gripen a vrtulníky Mi-17, Mi-24 a W-3A SOKOL.

Historie Cihelny:

  • Cihelně předcházela od roku 1991 akce Bouda u dělostřelecké tvrze Bouda.
  • Základní a prvotní myšlenkou pořadatele akcí - Společnosti přátel čs. opevnění - bylo oživení muzea, zatraktivnění prohlídky pro návštěvníky a přilákámí pozornosti zájemců o naši vojenskou historii, konkrétně k jednomu z nejvýznamnějších období naší novodobé historie - podzimu roku 1938.
  • Od roku 1993 začala na organizaci akce spolupracovat i Armáda ČR.
  • Poslední a největší vzpomínková akce na tvrzi Bouda se konala v květnu 1995 – poté se přesunula k pěchotnímu srubu K-S 14 "U Cihelny".
  • Poprvé s novým názvem „CIHELNA 1999“ proběhla akce 22. až 24. října 1999.
  • Konala se každoročně až na povodně v roce 2002 a roky 2021-2022, kvůli pandemii coronaviru.
  • V roce 2020 byla Cihelna zprostředkována pouze televizním přenosem díky ČT 1.
  • Letos se koná po dvouleté pauze, jedná se tak o 24. ročník.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář