Joby vyrobilo první prototyp svého VTOL stroje

02.07.2023

Joby Aviation svůj stroj plánuje nasadit jako vzdušné taxi. Pomoci jim k tomu má Toyota.

Joby vyrobilo první prototyp svého VTOL stroje
Joby vyrobilo první prototyp svého VTOL stroje (Zdroj: Aeroweb.cz)

Joby Aviation postoupila o krok dále v závodu o první provozuschopné eVTOL taxi. Společně s partnerskou Toyotou za velké slávy tento týden vyrobila ve své kalifornské továrně první finální verzi svého stroje, se kterým plánuje získat zbylé certifikace od FAA a EASA. Joby se tak stala první firmou, která má funkční prototyp, který byl zároveň prohlášen jako způsobilý letu. Společnost také konečně poodhalila další informace o samotném stroji. Letoun poněkuď zvláštně porovnává s automobily a slibuje, že doručí „téměř dvakrát takový výkon jako má Tesla Model S Plaid,“ točivý moment pak má být zhruba srovnatelný s Fordem F-350. Pojmout má čtyři cestující s pilotem, dolet při cestovní rychlosti cca. 320 km/h má být 160 kilometrů.

„Dnešní úspěch je kulminací všech let plných onvestic do našich procesů a technologií a značí velký krok na cestě k masové produkci,“ řekl na oslavě v továrně ředitel a zakladatel Joby JoeBen Bevirt. Neopomenul ani vychválit svůj tým a Toyotu. „Jsme pyšní, že jsme mohli spustit výrobu v domovském státě Kalifornii. Jsem neskutečně vděčný celému týmu za jejich závazek k zajištění toho, že Joby zůstává nezpochybnitelným lídrem v tomto novém sektoru a Toyotě za jejich konw-how a zkušenosti. Její podpora je nepostradatelná.

CEO Joby JoeBen Bevirt v rozhovoru s guvernérem Kalifornie Gavinem Newsomem (vpravo) (Zdroj: Joby)

 

Toyota spolupracuje s Joby Aviation od začátku projektu. Americké firmě poskytuje znalosti v oblasti designu produkčních linek a továrny, stejně jako pomáhá s designem a výrobou letadla. Generální ředitel Toyoty pro Severní Ameriku Tetsuo Ogawa nedávno dokonce vstoupil do představentstva firmy. 

Společnost nyní shání investory, kteří zaplatí výrobu. Ve čtvrtek se oznámilo prohloubení spolupráce s jihokorejským telekomunikačním gigantem SK Telecom, který přinesl do firmy 100 milionů dolarů. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

VTOL stroje


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář