První úspěšné lety dronu mimo dohled pilota v řízeném vzdušném prostoru v ČR

29.09.2022 2 příspěvky

První úspěšné lety dronu mimo dohled pilota v řízeném vzdušném prostoru v ČR
První úspěšné lety dronu mimo dohled pilota v řízeném vzdušném prostoru v ČR (Zdroj: Aeroweb.cz)

„Na letišti v Brně-Tuřanech a v jeho okolí proběhly minulý týden úspěšně první schválené lety bezpilotního letadla mimo vizuální dohled dálkově řídícího pilota v řízeném vzdušném prostoru. Demonstrační lety se uskutečnily v řízeném okrsku letiště Brno pod dohledem řídících letového provozu. Jejich cílem bylo prokázat provozní, technické, hospodářské i legislativní možnosti tohoto druhu provozu dronů v současném systému civilního letectví,“ uvádí Řízení letového provozu České republiky (ŘLP ČR) ve své tiskové zprávě.

První úspěšné lety dronu mimo dohled pilota v řízeném vzdušném prostoru v ČR / Foto: rlp.cz
První úspěšné lety dronu mimo dohled pilota v řízeném vzdušném prostoru v ČR / Foto: rlp.cz

Motivací testovacích letů, které se uskutečnily v rámci projektu SESAR (Single European Sky ATM Research) a Uspace4UAM (U-space for Urban Air Mobility), bylo v podmínkách podobných reálnému provoznímu prostředí předvést pokročilé služby U-space, které do budoucna zajistí bezpečný pohyb bezpilotních prostředků, a to nejen v městském prostředí. U-space představuje soubor služeb a specifických postupů určených k podpoře bezpečného a efektivního přístupu do vzdušného prostoru nejen pro bezpilotní prostředky, ale pro všechny uživatele společného vzdušného prostoru.

„Demonstrační lety proběhly v rámci poslední etapy mezinárodního projektu Uspace4UAM (Urban Air Mobility in Europe) v rámci série demonstrací mobility pro ‚chytrá města‘ v několika zemích Evropské unie. Byla testována sada digitálních U-space služeb a technologií, umožňujících realizaci pokročilých letových scénářů v městském prostředí. Současně došlo k integraci těchto služeb do procesu logistiky zboží a ověření v reálném prostředí. Toto řešení má potenciál výrazně zjednodušit využití dronů pro řadu průmyslových aplikací s požadavkem na automatizaci využití dronů ve velkém měřítku. Projektový tým tvoří řada špičkových výzkumných center, společností vývoje a provozu v oblasti využívání vzdušného prostoru, národních poskytovatelů letových provozních služeb, a to vše za dozoru zástupců státních regulátorů,“ uvádí ŘLP ČR.

Na uskutečnění testovacích letů se podílely společně s ŘLP ČR společnosti Honeywell, RigiTech, Upvision Services Defence a samozřejmě Letiště Brno.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Lety v Brně a Mošnově.

29.09.2022 v 11:19 Josef

Začíná přituhovat. Vše nasvědčuje tomu, že v Brně, ale hlavně v Mošnově bude velmi horko.  Chystá se letecký most z Korei, kterým se pomocí těžkých transportních letadel bude masivně  přepravovat munice a zbraně pro Ukrajinu. 

Odpovědět

RE: Lety v Brně a Mošnově.

30.09.2022 v 7:56 Václav

Kdyz ve slove LASKA vymenim 4 pismena a jedno pismeno vyhodim, vznikne slovo PIVO. To prece nemuze byt nahoda!!! :)

Odpovědět

Přidat komentář