ÚZPLN uveřejnil rozbor bezpečnosti za první čtvrtletí roku 2021

23.04.2021

ÚZPLN uveřejnil rozbor bezpečnosti za první čtvrtletí roku 2021
ÚZPLN uveřejnil rozbor bezpečnosti za první čtvrtletí roku 2021 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) tento týden vydal rozbor, ve kterém prezentuje výsledky provozní bezpečnosti v civilním letectví za první čtvrtletí letošního roku. V důsledku epidemie covid-19 a s ním spojených opatření pokračoval pokles počtu letů jak v oblasti všeobecného letectví, tak i obchodní letecké dopravy, což mělo za následek snížení počtu hlášených událostí. Počet leteckých nehod a jejich obětí se nicméně od pětiletého průměru příliš neliší.

V prvních třech měsících tohoto roku bylo v rámci systému podávání hlášení evidováno 110 událostí, a byl tak zaznamenán pokles počtu oznámených událostí o třetinu oproti shodnému období v minulém roce, kdy bylo evidováno 165 událostí.

Vývoj počtu hlášených událostí za první čtvrtletí daného roku / Graf ÚZPLN

V četnosti výskytu leteckých nehod v prvním čtvrtletí roku 2021 se událo celkem sedm leteckých nehod, z nichž byla jedna fatální a dva lidé při ní zahynuli. Ve stejném období se v roce 2020 stala pouze jedna nefatální nehoda. Naopak v roce 2019 vyšetřovatelé zaznamenali hned 14 leteckých nehod.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář