Kalifornská společnost Ampaire, která se zabývá vývojem elektrických a hybridních letounů, uskutečnila nejdelší let pro „komerčně relevantní“ letadlo využívající elektrický pohon. Let absolvoval letoun Electric EEL, přestavěný model Cessny 337 Skymaster.

Let z kalifornského letiště Camarillo na letiště Hayward Executive Airport trval 2 hodiny a 32 minut a letoun urazil vzdálenost 341 mil (cca 549 kilometrů). Průměrná rychlost tedy činila přibližně 217 km/h.

„Byl to celkem normální cross-country let, u kterého si umíme představit, že jej elektrické letadlo bude za pár let provádět každý den,” sdělil médiím jeho testovací pilot Justin Gillen.

Electric EEL je hybridní letoun, který je v zadní části osazen 230kilowattovým motorem Continental IO-550 a vepředu je namontován elektrický pohon s výkonem 200 kW, ovšem pro testovací let byl jeho výkon omezen na 120 kW. Letoun má za sebou prozatím 30 letových hodin a firma Ampaire plánuje ke konci tohoto roku provést několik testovacích letů na Havaj ve spolupráci s leteckou společností Mokulele Airlines a společností Elemental Excelerator, která se zabývá změnami klimatu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Zatiaľ krátke a pomalé, na druhej

22.10.2020 v 13:17 Vlado

strane aspoň predĺženie života ikonickej mašiny:-)

Odpovědět

Chyba v článku

27.10.2020 v 11:09 Mondy

Podle videa je elektromotor vzadu, Continental vpředu ;-)

Odpovědět

Přidat komentář