Nová OOP: Prostory TRA GA u Letňan a Medlánek či zákaz letů v Lánech

27.09.2019

Nová OOP: Prostory TRA GA u Letňan a Medlánek či zákaz letů v Lánech
Nová OOP: Prostory TRA GA u Letňan a Medlánek či zákaz letů v Lánech (Zdroj: Aeroweb.cz)

Úřad pro civilní letectví (ÚCL) na úřední desce zveřejnil nová opatření obecné povahy, resp. jejich návrhy, týkající se trvalých či dočasných změn vzdušného prostoru České republiky.

Další prostory TRA GA v Praze i v Brně

Po návrhu opatření obecné povahy (NOOP) na zřízení dočasně rezervovaného prostoru pro místní provoz všeobecného letectví (TRA GA) Bubovice, o kterém naše redakce informovala na začátku srpna, vydal ÚCL informaci o návrhu na zřízení TRA GA u letňanského letiště.

Podle návrhu by u letiště Letňany měly vzniknout dva prostory LKTRAPRLT1N (Letňany 1N) a LKTRAKBLT1S (Letňany 1S), které by zasahovaly od úrovně země do 2 000 stop nad střední hladinou moře. Souhlas s aktivací prostorů bude vydávat stanoviště MAPP a MTWR Kbely, které bude také zajišťovat souhlas stanoviště APP Praha s aktivací prostoru Letňany 1N.

Návrh na TRA GA Letňany 1N a Letňany 1S / Foto ÚCL
Návrh na TRA GA Letňany 1N a Letňany 1S / Foto ÚCL

Další dočasně rezervované prostory TRA GA Medlánky 1, Medlánky 2A a Medlánky 2B, které by mohly obohatit vzdušný prostor ČR, jsou součástí NOOP zveřejněného 6. září. Návrh opatření obecné povahy nabyde platnosti, pokud nebudou mít dotčené subjekty závažné připomínky.

Pokud jsou prostory TRA GA aktivované, platí pro pohyb v nich podmínky vzdušeného prostoru třídy G a povinné radiové spojení (RMZ). Jejich aktivace se provádí na základě provozních podmínek v dotčených oblastech a nejsou předmětem publikace prostřednictvím plánu využití vzdušného prostoru (AUP/UUP).

U Vrbětic je klid, v Lánech bude naopak rušno

Mezi již schválená opatření obecné povahy (OOP), která ovlivní vzdušný prostor ČR, patří zrušení zakázaného prostoru LKP13 Vrbětice, který s vertikálním rozsahem od hranice země do FL75 ohraničoval oblast probíhajících sanací muničních skladů. Zrušení zakázaného prostoru nabyde účinnosti 26. března 2020.

Pozor si dejte také, pokud trať vašeho letu povede 2. až 3. října přes Lány ve Středočeském kraji. Podle OOP vydaného ÚCL se zde zřizuje v tomto období zakázaný prostor ve tvaru kruhu o poloměru 2,5 námořních mil s vertikálním rozsahem od hranice země do 2 500 stop nad střední hladinou moře z důvodu zajištění ochrany prezidentů Visegrádské čtyřky a prezidentů balkánských zemí při státní návštěvě České republiky.

Přibližná poloha zakázaného prostoru Lány / Foto Mapy.cz
Přibližná poloha zakázaného prostoru Lány / Foto Mapy.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář