Ministerstvo zdravotnictví odmítá koncept státní letecké záchranky

11.01.2019

Ministerstvo zdravotnictví odmítá koncept státní letecké záchranky
Ministerstvo zdravotnictví odmítá koncept státní letecké záchranky (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ministerstvo zdravotnictví ve svém návrhu, který hodlá během ledna předložit vládě ke schválení, ustupuje od plánu budování státního podniku zajišťujícího leteckou záchrannou službu (LZS). Nyní preferuje návrat k modelu s obsazením osmi stanovišť soukromými provozovateli a dvou policií a armádou. Zásadní koncepční změnu v těchto dnech potvrdila naší redakci tisková mluvčí Ministerstva zdravotnictví paní Štěpanyová.

Pokud vláda návrh Ministerstva zdravotnictví schválí, na provozování osmi stanovišť LZS od 1. ledna 2021 bude vypsáno výběrové řízení. Policie by pak měla zajišťovat provoz pražské základny a na stanovišti Plzeň Líně by měla působit armáda.

V nyní navrhovaném režimu letecká záchranka spolehlivě fungovala v letech 2009 až 2016. Pro další osmileté období tehdejší vláda nejdříve počítala se stejným modelem. Ovšem z pozice ministra financí vstoupil do hry Andrej Babiš, který s takto vypsaným tendrem nesouhlasil. Myšlenka státem provozované LZS byla opět oživena. Jako její předvoj byl nakonec tendr vypsán pouze na čtyři roky a pro soukromé provozovatele zbylo z původních osmi jen šest základen. Od roku 2021 pak měl leteckou záchranku kompletně zajišťovat stát. Podrobněji jsme se historii tuzemské letecké záchranky oplývající ideovými zvraty věnovali v článku Bude letecká záchranná služba zestátněna?

Armádní záchranářský PZL W-3A Sokol / Foto Konflikty.pl
Armádní záchranářský PZL W-3A Sokol / Foto Konflikty.pl

Staronovou koncepci Ministerstvo zdravotnictví upřednostňuje dle sdělení své tiskové mluvčí na základě detailní analýzy, na jejíž tvorbě se podíleli členové odborných společností, zástupci silových resortů a stávající provozovatelé.

K výsledku, že státní podnik nebude levnější než soukromníci, dospěli autoři obou návrhů. Na možný nedostatek pilotů pro plánovaný státní podnik také upozorňoval již dřívější návrh. Přesto expertní tým jmenovaný ministrem zdravotnictví, v kterém měla zastoupení Asociace krajů, Úřad vlády a Ministerstva financí, obrany, vnitra a zdravotnictví, tehdy doporučil státní podnik pro osm základen LZS jako nejlepší variantu, kterou následně v září 2017 vláda schválila.

Jak naší redakci sdělila paní Štěpanyová, stávající návrh ve své konečné podobě připravila odborná skupina Ministerstva zdravotnictví. Ta dala s ohledem na stanoviska odborných společností, silových resortů a stávajících provozovatelů větší váhu riziku spojenému s personálním zabezpečením státního podniku. Taktéž bylo vyslyšeno stanovisko policie a armády. Pro obě tyto složky je dlouhodobě přijatelné provozovat po jedné základně.

V souvislosti s rizikem nedostatku personálu by měl být dle tiskové mluvčí Ministerstva zdravotnictví ve výběrovém řízení také zakotven požadavek, aby vítězná společnost pro určitý region měla povinnost jednat s lokálními posádkami, a v případě jejich zájmu s nimi dále leteckou záchranku provozovala.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář