CSA představil ve Friedrichshafenu novou čtyřsedadlovku

21.04.2018 1 příspěvek

CSA představil ve Friedrichshafenu novou čtyřsedadlovku
CSA představil ve Friedrichshafenu novou čtyřsedadlovku (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jako překvapení hodnotí letečtí žurnalisté ukázku nového čtyřsedadlového letounu z dílny tuzemského výrobce Czech Sport Aircraft (CSA). QuattroCruiser, jak se stroj jmenuje, se představil návštěvníkům na probíhajícím veletrhu AERO 2018 v německém Friedrichshafenu.

Czech Sport Aircraft představil na AERO 2018 nový letoun QuattroCruiser
Czech Sport Aircraft představil na AERO 2018 nový letoun QuattroCruiser / Foto Flyer

Nový celokovový dolnoplošník vystavený na AERO disponuje glass-kokpitem Garmin G3X Touch a jeho třílistá vrtula je spojená s dvousetkoňovým motorem UL Power 520iS. Výrobce nicméně uvádí jako možnou alternativu Lycoming TEO-540 o výkonu 350 hp.

Zástupci CSA budou podle svých slov usilovat nejprve o certifikaci v zámořské kategorii Experimental a následně o udělení typového certifikátu podle Part 23 (FAA) / CS-23 (EASA).

QuattroCruiser je vybaven avionikou Garmin 1000
QuattroCruiser je vybaven avionikou Garmin 1000 / Foto Flyer

CSA se dosud zaměřoval na výrobu dvousedladlových letounů, a to zejména v kategorii Light Sport Aircraft. Známé typy SportCruiser a PS-28 by však v budoucnu nemusel doplnit pouze čtyřmístný QuattroCruiser, nýbrž i letoun poháněný více než jedním motorem, nastiňuje CSA svou strategii.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Ergonomie

21.04.2018 v 20:45 Petr

Parada, kazdemu takovemu projektu velice fandim a moc drzim drzim palce k dosazeni certifikace. Kazdopadne mel bych spise takovou recnickou otazku: prijde jen mne ne prilis ergonomicky vhodne resene usporadani kokpitu pro o neco vice vykonna letadla s predpokladem pro IFR pouziti umistenim klasickeho kniplu mezi nohama? Po mych zkusenostech mi naprosto nejpohodlnejsi a zaroven nejpraktictejsi prizlo pouziti "sidesticku" jako napr. u Cirrusu, kde se velice pohodlne ridilo a zaroven zustavalo spoustu mista a pohodli pro umisteni klasickeho nakoleniku/ nakoleniku s ipadem, ktery mi nebranil a neprekazel v rizeni. 

Odpovědět

Přidat komentář