RBAR: V Abú Dhabí vyhrál Goulian, Šonka byl dodatečně odsunut na 4. místo

02.02.2018

Američan Michael Goulian ovládl první závod Red Bull Air Race 2018. Na stupně vítězů jej v Abú Dhabí doprovodili druhý Japonec Joši Muroja a třetí Martin Šonka. Český letec byl však rozhodčími dodatečně odsunut na 4. místo.

RBAR: V Abú Dhabí vyhrál Goulian, Šonka byl dodatečně odsunut na 4. místo
RBAR: V Abú Dhabí vyhrál Goulian, Šonka byl dodatečně odsunut na 4. místo (Zdroj: Aeroweb.cz)

AKTUALIZOVÁNO 4. února, 17:00 Od obnovení série Red Bull Air Race v roce 2014 to nebylo ono. Michael Goulian se snažil, ale občas mu snahu překazily technické problémy, občas vlastní pilotní chyby. Až v roce 2018, necelých devět let od posledního triumfu v Budapešti, vystoupal sympatický Američan znovu na nejvyšší stupínek. A vůbec poprvé se tak postavil do čela celkového pořadí šampionátu.

Martin Šonka v Red Bull Air Race Abú Dhabí 2018Martin Šonka v závodě Red Bull Air Race Abú Dhabí 2018 / Foto Red Bull Air Race

Jošihide Muroja, úřadující šampion z Japonska, vyslal hned zkraje sezóny jasný vzkaz - že hodlá napodobit Paula Bonhommea a jako druhý muž v historii chce titul mistra světa obhájit. Závodem v Abú Dhabí proplouval bez větších potíží, Goulian byl ve finále prostě "jen" lepší.

Také Martin Šonka své vysoké ambice před sezónou neskrýval. Cokoliv horšího než celkové stříbro bude zklamáním, tvrdil před sezónou. A ve Spojených arabských emirátech nezaložil špatně. "Být tady znovu na stupních vítězů je skvělé, ale víme, že máme na čem pracovat!" napsal bronzový pilot fanouškům na svůj facebook po finálovém doletu.

Jenže! Do výsledků ještě po závodě zasáhla jury. Technická komise totiž potrestala českého pilota za nesprávně nastavený předstih zážehu, čímž si měl dopomoci k vyššímu výkonu motoru. "Máme stanovený pevný limit 25 stupňů před horní úvratí. Předstih žážehu u magnet letounu Martina Šonky byl změřen na 28 stupňů před horní úvratí, čímž byl zvýšen výkon motoru," vysvětloval postih technický ředitel RBAR Jim Reed. Šonka byl rozhodčími diskvalifikován z posledního kola závodu (Final 4) a obsadil tedy konečnou čtvrtou pozici. Třetí místo přebral původně čtvrtý Američan Kirby Chambliss.

"Technická komise to kontroluje po každém závodě a vždy jsme prošli. Nikdy jsme to nekontrolovali před závodem, protože se nám předstih nikdy neposunul a předpokládali jsme, že to bude v pořádku i tentokrát. Měli jsme to zkontrolovat, ale v záplavě jinych technických problémů jsme očekávali, že to bude v pořádku jako vždy...," komentoval nečekaný doběh závodu v Abú Dhabí Martin Šonka.

Páteční kvalifikace svedla oba Čechy proti sobě

Před sezónou o tom spolu vtipkovali na tiskové konferenci. A hned v prvním závodě nové sezóny Mistrovství světa Red Bull Air Race se to stalo skutečností. Martin Šonka skončil v kvalifikaci v Abú Dhabí sedmý, Petr Kopfstein osmý, a tak v prvním kole závodu letěli vůbec poprvé proti sobě. Lépe z toho vyšel Šonka, který nakonec předčil Kopfsteina o bezmála půl sekundy. Rodák z Karlových Varů si nicméně svým časem zajistil celkové deváté místo a rovněž premiérové dva body do celkového pořadí.

Velkým rozčarováním skončil závod pro vítěze páteční kvalifikace, Němce Dolderera. Ten hned v prvním kole překročil maximální limit přetížení a uvolnil cestu do dalšího kola Mattu Hallovi. Jako nečekané lze hodnotit vyřazení Juana Velardeho nováčkem letošního ročníku, Britem Benem Murphym, který si při své premiéře doletěl pro 5 bodů za šesté místo.

Další závod sezóny se poletí o víkendu 21. a 22. dubna. Vůbec poprvé jej bude hostit francouzské město filmu, slavné Cannes.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář