EASA v dotazníku zjišťuje postoj pilotů GA k narušování prostorů

24.01.2018

EASA v dotazníku zjišťuje postoj pilotů GA k narušování prostorů
EASA v dotazníku zjišťuje postoj pilotů GA k narušování prostorů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) v krátkém dotazníku zjišťuje, jak se piloti všeobecného letectví staví k rizikům narušení vzdušného prostoru, do něhož nemá pilot povolený vstup. Nejde pouze o prostory zakázané či vyhrazené apod., ale také o TMA či CTR letišť. O dotazníkovém šetřením informoval Úřad pro civilní letectví (ÚCL) na svém webu.

Zakročující letadlo

"Tento krátký anonymní dotazník je určen pro piloty všeobecného letectví (rekreační piloty). Zabývá se bezpečnostními opatřeními, které slouží k předcházení narušování vzdušných prostorů a sbližování/kolizního provozu s letadly zapojenými do obchodní letecké dopravy v řízených a omezených vzdušných prostorech. Identita respondentů nebude žádným způsobem zpracována a údaje budou sloužit pouze pro statistické účely. Dotazník se zaměřuje na vybavení, navigační technologie a osvědčené postupy před/během/po VFR letu," stojí v záhlaví dotazníku, který zahrnuje pět otázek a jeho vyplnění vám nezabere více jak pět minut.

Ačkoliv EASA pozadí tohoto dotazníku nijak nevysvětluje, ze statistik vyplývá, že narušení vzdušného prostoru tvoří nezanedbatelné procento incidentů. Podle informací Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) se v Česku takových případů v roce 2017 stalo 64; většinu tvořilo narušení trvalých řízených prostorů bez potřebného povolení.

Vyplnit dotazník EASA

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář