ZPRÁVY Z KOSMU: Zemřel Oldřich Pelčák, na ISS je únik a SpaceX opět provětral Falcon Heavy

16.10.2023 1 příspěvek

Uplynulý týden byl bohatý na novinky z vesmírného odvětví. Přečtěte si o těch nejdůležitějších.

Sonda Psyche
Sonda Psyche (Zdroj: JPL)

Minulé pondělí jsme informovali o úmrtí Oldřicha Pelčáka, který byl na konci 70. let minulého století záložním mužem české části Československa pro let Vladimíra Remka do kosmu. Pelčák se do kosmu ani přes několik slibů Sovětů nepodíval a po opuštění kosmického programu se stal zkušeným pilotem, který dle slov jeho přítele Stanislava Kužela „Létal na všem, co mělo křídla“. Bylo mu 79 let.

Ve stejný den také přišla zpráva z Mezinárodní kosmické stanice o úniku chladící kapaliny v ruském segmentu. NASA uvedla, že si inženýři na kamerách (a následně i astronauti) všimnuli částic unikajících ze dvou chladičů na modulu Nauka, někdy označován také anglickou zkratkou MLM-U (Multipurpose Laboratory Module-Upgrade). Ten byl instalován před dvěma lety.

Modul Nauka (úplně vpravo) na záběrech z venkovní kamery ISS. Chladiče jsou bílé obdélníky mezi modulem a Soyuzem (Zdroj: NASA)

 

Kapalina podle Roskosmosu uniká ze záložního okruhu, který byl do vesmíru vynesen už v roce 2010 (NASA tehdy dlužila Roskosmosu místo v raketoplánu, kterým se už ale blížil konec) a následně přesunut na Nauku. Jde už o třetí ruský únik chladící kapaliny za méně než rok. Ačkoliv by únik neměl být nijak velký, NASA preventivně uzavřela okenice Kupole, aby se nezašpinila, a čeká na analýzu situace od Roskosmosu.

Falcon Heavy před zkušebním startem v roce 2018 (Zdroj: Profimedia.cz)

 

Ve čtvrtek bylo na americkém Mysu Canaveral obzvlášť rušno. SpaceX totiž v jeden den poslal do vesmíru jak Falcon 9, tak hlavně jeho velké siamské trojče Falcon heavy. Zatímco menší ze dvou raket vynesla další satelity Starlink, na palubě obra byla družice Psyche, součást mise NASA pro studium kovového asteroidu. Ten se nachází v pásu mezi Marsem a Jupiterem a oproti dosavadním asteroidům z ledu a kamene má odkryté jádro z niklu a železa. To je základní stavební jednotka i zemského jádra, vědci se tudíž domnívají, že jde o zárodek „nevyvinuté“ planety. Družice by měla k asteroidu doletět v roce 2029 a během více než roční služby nejprve zmapuje asteroid, pořídí topografické snímky, pozná gravitační chování a nakonec provede ještě detailnější skenování povrchu. Rozměrově sonda odpovídá dodávce, výškou dosáhne od země na basketbalový koš a když roztáhne solární panely, je stejně dlouhá jako tenisové hřiště.   

Družice Psyche podstupuje poslední předstartovní testy (Zdroj: NASA)

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Chladič

17.10.2023 v 7:33 Radek

Chladič Nauky vynesl STS-132 Atlantis s modulem Rassvet, měl čekat dva roky na modul Nauka, čekání se protáhlo na 13 let. Rassvet ISS potřebovala pro udržení čtvrtého funkčního uzlu pro Sojuzy/Progressy po připojení Leonardo PMM (po zrušení ruského velkého modulu). Takže Rusové postavili a raketoplán vynesl.

Pelčák byl skvělý člověk, čest jeho památce.

Odpovědět

Přidat komentář