KOMENTÁŘ: Loučení s Oldou Pelčákem

09.10.2023

Pilot srdcem a kosmonaut-náhradník osudem, Oldřich Pelčák, odlétl na svůj nejdelší let, ze kterého není návratu. Odešel po těžké nemoci, ale pro nás stejně nenadále, pouhý měsíc před svými osmdesátinami.

Oldřich Pelčák zemřel v sobotu po těžké nemoci
Oldřich Pelčák zemřel v sobotu po těžké nemoci (Zdroj: Matěj Baťha | Wikimedia CC BY-SA 3.0)

Ještě loni z jara jsme poseděli a popovídali si na letišti Žatec-Bezděkov při příležitosti znovuotevření tamějšího leteckého muzea, a byl to pořád ten stejně bodrý Moravák, vtipný glosátor, byť na něm byla vidět jakási únava. 

Pelčák se narodil 2. listopadu 1943 ve Zlíně, ale říkal o sobě – já su Kyjovják, tam jsem vyrostl a vychodil školu.  Jeho dráha k létání byla téměř přímočará poté, když se dostal na průmyslovku v Uherském Hradišti. 
Vzpomínal takto: "Začali jsme chodit na letiště do Kunovic. Nejdřív nás nechali jen umývat křídla a podobné práce, ale pak přišla teorie a nakonec létání na Pionýru - (což byl kluzák LF 109 Pionýr) A tak jsem začal létat..." 

Oldřich Pelčák (nahoře) a jeho velitel Nikolaj Rukavišnikov (Zdroj: spacefacts.de)

 

Později absolvoval leteckou akademii v Košicích a od r. 1972 čtyřletou sovětskou leteckou Akademii J.A. Gagarina. Té se říkalo "generálská akademie" a prošla jí většina sovětských/ruských kosmonautů. Konec konců, odtud vedla téměř přímočaře cesta i k výběru československých pilotů pro kosmický let. Tím pak prošli dva – Vladimír Remek a Oldřich Pelčák...

Ostatně, jeho vzpomínky na Monino, výběr kosmonautů a osudy pilotů ze širšího výběru i na Hvěždné městečko najdete m.j. v mé knize z r. 2017 "Kosmonauti nula", kterou také Olda spolu s dalšími pokřtil.

Oldřich Pelčák se slovenským náhradníkem Michalem Fulierem (Zdroj: Archiv Stanislava Kužela

 

Zřejmě se ale za celý život vnitřně nesmířil s tím, že neletěl do vesmíru. Ne že by se cítil ukřivděn tím, že nakonec startoval v březnu 1978 Vladimír Remek, ale jak se přiznal, ještě dva roky poté u něj živili naději, že se československo-sovětský kosmický let bude opakovat. Bohužel, k tomu už nedošlo a tak mu zůstal jen titul kosmonauta-náhradníka, byť byl plně připraven do kosmické lodi usednout.

Po návratu z Hvězdného městečka Pelčák sloužil na jednom z nejmodernějších letišť – v Žatci. Od roku 1978 jako velitel 11. stíhacího pluku a od roku 1981 jako zástupce velitele divize PVOS. Po velitelské kariéře přešel na funkci šéfpilota (1986-99) Výzkumného leteckého ústavu 030 ve Kbelích. 

Pilot tělem i duší pak za svoji leteckou kariéru stihnul létat téměř vše, co u nás mělo křídla: kluzák LF 109 Pionýr, C-105 (což byla armádní verze Z-126 Trenér), také později Zlín 142. Když přesedlal na "roury" tak nejprve Aero L-29 Delfín, MiG-15, MiG-21, MiG-23, později Aero L-59, Aero L-39 Albatros, Aero L-159 Alca, rovněž pak Let L-410 Turbolet, a prototyp dopraváku Let L-610, na kterém seděl za kniplem 350 hodin (bohužel, projekt zkrachoval). Po listopadu 1989 patřil mezi piloty, kteří předváděli své umění i na Západě. 
Celkový nálet: 3 500 hodin... 

Oldřich Pelčák bavil obecenstvo při křtu knihy „Kosmonauti nula“ v roce 2017

 

Do výslužby Olda odešel v r. 1999 v hodnosti plukovníka a ani poté nezahálel. Především se věnoval propagaci kosmonautiky a bavil své posluchače nejen zajímavými, ale i veselými historkami z leteckého života. Byl prostě rozený vypravěč. A od 2017 vykonával navíc funkci předsedy Českého svazu letectví. Rád se vracel na svoji "chalupu" na Moravě a k dobrému moravskému vínečku.

Od sobotního rána 7. října není bohužel mezi námi. Odešel na svůj poslední let za svým kosmickým kolegou a velitelem rezervní posádky pro misi Sojuz 28, inženýrem Niklajem Rukavišnikovem. 

Čest jeho památce.

Mohlo by vás zajímat

Stanislav Kužel

Letecký fanda, kitař a novinář, který patří k dlouholetým popularizátorům vědy, techniky a kosmonautiky v rozhlase či řadě časopisů. S řadou kosmonautů či astronautů se znal a zná osobně ze své rozhlasové éry, reportoval např. i kosmický let Sojuz-Apollo, start Vladimíra Remka či Jean-Loup Chrétiena. Jako první Čech si vyzkoušel simulátor kosmické lodi Sojuz (1975). Standa Kužel je i autorem několika knih: Kosmonautika za oponou (2015), Kosmonauti Nula (2017), nejnověji pak Hvězdné války - Jak velmoci bojovaly o vemír (2020), dále science-fiction – viz antologii Slovník české literární fantastiky a science-fiction (Ivan Adamovič, Praha 1995), povídek (viz Ikare či výběr Kříšťálové sféry) a řady populárně-vědeckých článků z různých oborů. Na letiště to má kousek a když s ním někdo odstartuje, rád se drží kniplu.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář