Letoun Draco havaroval kvůli silnému větru a špatnému rozhodnutí

19.09.2019

Letoun Draco havaroval kvůli silnému větru a špatnému rozhodnutí
Letoun Draco havaroval kvůli silnému větru a špatnému rozhodnutí (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letecké veřejnosti dobře známý letoun Draco v pondělí 16. září havaroval při odletu z leteckých závodů v nevadském Renu. Pilot a konstruktér modifikované PZL-104 Wilgy Mike Patey zveřejnil video, ve kterém popisuje okolnosti nehody a zároveň nabádá ostatní piloty, aby se z jeho chyb poučili.

Ve videu zachycujícím poslední okamžiky Draca je hned na začátku zřejmý silný boční vítr, který ještě před rozjezdem nadzvedával levé křídlo letounu. Při rozběhu vítr „převrátil“ stroj na pravé křídlo a při jeho kontaktu se zemí téměř okamžitě způsobil otočení letounu o 90° a zborcení celé konstrukce.

Mike Patey ve videu přiznává, že udělal chybu, když se nerozhodl pro vzlet z jiné ranveje, nebo nepočkal na zlepšení meteorologických podmínek. „Byla to jednoznačně moje chyba,“ sdělil ve svém videu natočeném krátce po nehodě. „Tak hloupé, tak hloupé… doufám, že se z toho poučíte,“ sděluje pilot Draca divákům.

Upravená Wilga disponovala turbovrtulovým motorem s výkonem 680 koní. Úpravou prošla také křidélka, vztlakové klapky a podvozek. Vše bylo uzpůsobeno tak, aby Draco dosahoval co nejlepších výkonů v kategorii STOL, kde v případě vzletu ohromoval délkou necelých 24 metrů a přistání zvládl do 37 metrů.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář